Case daramate, strazi inundate, rauri iesite din matca, diguri rupte si multe alte pagube uriase - asta a lasat in urma taifunul Hagibis, care a lovit coasta Japoniei in acest weekend. Agentia meteorologica spune ca niciodata nu au fost inregistrate ploi atat de abundente. Intr-un oras de langa Tokyo a fost depasit recordul de precipitatii: in 24 de ore au cazut 940 de litri de apa pe metru patrat!

Zeci de mii de salvatori din Japonia cautau inca supravietuitori luni, la doua zile dupa ce puternicul taifun Hagibis a lovit centrul si estul tarii, lasand in urma sa cel putin 35 de morti, informeaza AFP.

Hagibis a atins uscatul sambata seara venind din Pacific, insotit de rafale de vant de circa 200 kilometri la ora si precedat de ploi torentiale, soldate cu alunecari de teren si iesirea din matca a mai multor rauri.

Taifunul Hagibis: Casele au fost inundate pana la etajul al doilea

Mass-media japoneze au raportat cel putin 35 de morti, iar potrivit agentiei de presa Kyodo alte circa 20 de persoane erau in continuare date disparute. Cifrele oferite de autoritati, datand de duminica seara, indicau un numar mai mic de morti si urmeaza sa fie revizuite luni, scrie Agerpres.

Victimele au murit ingropate de alunecari de teren, inecate in casele lor sau in vehiculele luate de ape.

In regiunea centrala Nagano, in special, un dig a cazut, deversand apele raului Chikuma asupra unei zone rezidentiale ale carei case au fost inundate pana la etajul al doilea.

Peste 110.000 de salvatori, inclusiv 31.000 de soldati ai Fortelor japoneze de autoaparare, au fost mobilizati, potrivit guvernului.

Elicopterele au salvat rezidenti refugiati pe balcoane sau pe acoperisurile caselor. Una dintre aceste operatiuni, desfasurata duminica in regiunea Fukushima (nord-est) s-a transformat in tragedie atunci cand o septuagenara a cazut de la 40 de metri in timp era evacuata cu ajutorul unui elicopter.

Printre victimele taifunului se numara membrii echipajului unei nave cargo care s-a scufundat sambata seara in apele agitate ale Golfului Tokyo.

"Douasprezece membri ai echipajului se aflau la bord. Cinci chinezi au fost gasiti morti ", a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul gardei de coasta.

Alti patru membri ai echipajului au fost salvati, iar cautarile au fost reluate luni pentru a gasi ultimii trei disparuti. Pentru aceasta operatiune, au fost mobilizate unsprezece ambarcatiuni, doua elicoptere si o duzina de scafandri.

Hagibis: Au cazut 940 de litri de ploaie pe metru patrat in 24 de ore

Premierul japonez Shinzo Abe a promis ca guvernul va face tot posibilul in ceea ce priveste asistenta umanitara la o intalnire de criza duminica seara. "Prioritatea absoluta este salvarea de vieti", a completat el.

Zeci de mii de oameni si-au gasit refugiu in adaposturi, fara garantia de a se putea intoarce curand la casele lor.

Circa 57.500 de gospodarii din intreaga tara nu aveau inca curent luni dimineata, iar aproximativ 120.000 nu mai aveau acces la apa potabila.

Hagibis a paralizat transportul in regiunea metropolitana Tokyo in acest weekend prelungit de o luni libera, insa majoritatea legaturilor feroviare si aeriene au fost reluate luni.

Taifunul a provocat si anularea a trei meciuri din cadrul Cupei Mondiale la Rugby, organizate in arhipelagul japonez. Cu toate acestea, meciul decisiv dintre Japonia si Scotia a avut loc duminica seara, echipa Japoniei obtinand o victorie importanta (28-21), care a propulsand-o in sferturile de finala ale turneului, pentru prima data in istoria sa. Un minut de reculegere a fost tinut pe stadion inainte de inceperea meciului, iar echipa japoneza a dedicat victoria victimelor taifunului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri