In Republica Moldova au loc duminica alegeri locale generale, primul scrutin electoral dupa venirea la guvernare a unei coalitii compuse din socialistii prorusi ai presedintelui Igor Dodon si Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean, sub stindardul "dezoligarhizarii" republicii, dupa alungarea de la putere a controversatului lider democrat Vlad Plahotniuc, conform mass-media de la Chisinau.

Alegatorii moldoveni sunt chemati sa aleaga 898 de primari si 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani. Pentru ca alegerile sa fie validate, la vot trebuie sa participe cel putin un sfert din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale din fiecare circumscriptie, potrivit Agerpres.

Ca de obicei, principala miza a acestor alegeri o reprezinta functia de primar general al Chisinaului. Potrivit sondajelor, principalii favoriti dintre cei 17 candidati inscrisi in cursa pentru fchiotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova sunt Andrei Nastase, liderul PPDA (proeuropean), si candidatul socialistilor, Ion Ceban.

Conform rezultatelor ultimului sondaj dat publicitatii la inceputul acestei saptamani, cand se mai puteau face publice anchete sociologice conform legislatiei in vigoare, cei doi au cele mai multe sanse sa acceada in turul doi al scrutinului, care ar urma sa aiba loc la 3 noiembrie.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, 1. 600 observatori nationali din partea a 11 organizatii neguvernamentale vor monitoriza alegerile de duminica. De asemenea, Comisia a acreditat 145 de observatori internationali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate in Republica Moldova, a 11 autoritati electorale straine si a 3 organizatii neguvernamentale internationale.

In acelasi timp, Comisia electorala a anuntat ca propaganda electorala este strict interzisa in ziua alegerilor si in cea precedenta ei. In aceste zile nu se permite desfasurarea sau prezentarea de materiale cu tenta de propaganda electorala si nici aparitia candidatilor in alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

De asemenea, concurentii electorali nu pot efectua virari de sume in/din contul cu mentiunea ''Fond electoral''. Continuarea propagandei electorale in zilele respective de catre mass-media, concurenti electorali si cetateni constituie contraventie administrativa si se sanctioneaza cu amenda.

Pentru scrutinul de duminica au fost tiparite peste 7,8 milioane de buletine de vot, dintre care 6,104 milioane in limba romana si peste 1,688 milioane in limba rusa. Scrutinul se desfasoara in baza votului universal, egal, direct, secret si liber exprimat conform prevederilor constitutionale.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri