Dupa refuzul UE, balcanii occidentali vor sa creeze o piata regionala

Liderii din Balcanii de Vest au discutat duminica in Macedonia de Nord masuri concrete pentru a avansa in proiectul lor comun de creare a unei pietei regionale, dupa ce Uniunea Europeana a refuzat sa deschida negocierile de aderare cu Skopje si Tirana, transmite France Presse.

Reuniunea, desfasurata pe malul lacului Ohrid, inscris in Patrimoniul UNESCO, a fost a doua intalnire de acest fel intre premierul albanez Edi Rama, omologul sau macedonean Zoran Zaev si presedintele sarb Aleksandar Vucic, conform Agerpres.ro.

Initiativa este menita sa promoveze o regrupare a tarilor din aceasta regiune fragila si divizata, prin instituirea pana in 2021 a liberei circulatii a marfurilor si a persoanelor, in timp ce UE a decis in octombrie, la impulsul Frantei, sa inchida deocamdata usa negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord si Albania, comenteaza AFP.

"Nu trebuie sa ne temem de propria umbra, ci sa facem ceva pentru noi insine", a declarat presei presedintele sarb, dand asigurari ca "nimic mai bun nu a fost inventat de 30 de ani in Balcani". "Cu totii vrem sa facem parte din UE", dar "aceasta depinde de ei".

In timp ce Bosnia si Muntenegru au trimis reprezentanti la Ohrid, Kosovo, fosta provincie sarba populata majoritar de albanezi, care se presupunea ca va fi si ea asociata acestei initiative, nu a participat la reuniune.

Citeste si:
România, pe locul 7 în lume în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID
România, pe locul 7 în lume...

"Viziunea Kosovo este aderarea la UE si la NATO", nu o "initiativa regionala", care "nu are sens atata timp cat Serbia si Bosnia nu-i recunosc independenta", a declarat pe Twitter presedintele sau, Hashim Thaci.

Problema Kosovo, careia Belgradul refuza sa-i recunoasca independenta proclamata in 2008 si sustinuta de majoritatea tarilor occidentale, ramane subiectul cel mai sensibil al regiunii. Din cauza ostilitatii entitatii sale sarbe, nici Bosnia nu recunoaste Kosovo ca tara.

Edi Rama a deplans pozitia Pristinei. "Este si in interesul Kosovo, al cetatenilor sai si al pietei ca frontiera dintre Kosovo si Serbia sa fie suprimata", in ciuda absentei unei solutii intre Belgrad si fosta sa provincie, a spus el.

Intre timp, Belgradul, Tirana si Skopje au convenit asupra principiului unui permis de munca unic, care sa le permita resortisantilor lor sa lucreze oriunde in cele trei tari si posibilitatea de a calatori pe teritoriul lor cu o simpla carte de identitate.

Citeste si:
ANALIZĂ: Albania are cea mai puternică economie din Balcani
ANALIZĂ: Albania are cea mai...

De asemenea, a fost discutat un "mini Schengen" care ar facilita tranzitul gratuit al vizitatorilor straini in interiorul granitelor.

In acelasi timp, cele trei tari au decis sa faciliteze procedurile vamale si controalele fitosanitare la frontiere pentru a accelera trecerea camioanelor.

Urmatoarea intalnire este programata la 21 decembrie la Durres, in Albania.

Citeste si:
Coronavirus: Cetăţenii sârbi pot alege din cele trei vaccinuri...
Coronavirus: Cetăţenii sârbi...
Sursa foto: bibiphoto / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri