26 Noiembrie 2019

Piata drogurilor din UE a avut o valoare de 30 de miliarde de euro in 2017



Europenii au cheltuit cel putin 11,6 miliarde de euro in 2017 pentru achizitionarea de canabis ilegal, acesta avand, de altfel, cea mai mare pondere pe piata drogurilor in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui raport al Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie (EMCDDA), dat publicitatii marti la Bruxelles, informeaza Reuters.

Conform raportului anual publicat de EMCDDA, piata totala de narcotice din UE a avut o valoare de cel putin 30 miliarde euro in 2017, in crestere fata de 24 miliarde euro in 2013. Comparativ, piata globala pentru droguri ilegale este estimata undeva intre 426 si 652 miliarde dolari, insa EMCDDA precizeaza ca estimarile sale privind piata din UE sunt unele "conservatoare", scrie Agerpres.

Cea mai mare pondere din piata drogurilor din UE o au vanzarile de canabis, 39% din piata totala, in crestere fata de 38% in 2013, veniturile de 11,6 miliarde euro pe care le genereaza pentru organizatiile criminale depasindu-le pe cele de pe pietele legale. Potrivit unor date oficiale, magazinele de profil din California, cea mai mare piata mondiala pentru canabis legal, au avut venituri in valoare de aproximativ 2,5 miliarde dolari.

Al doilea cel mai consumat drog ilegal din UE este cocaina, cu vanzari in valoare de cel putin noua miliarde euro in 2017, in timp ce piata heroinei a avut o valoare de peste sapte miliarde euro.

"Piata europeana a drogurilor este din ce in ce mai caracterizata de consumatori care au acces la o gama variata de produse foarte puternice si cu un grad ridicat de puritate", precizeaza raportul EMCDDA. Acest lucru reflecta un nivel ridicat al productiei mondiale, in conditiile in care productia de cocaina in America Latina si cea de heroina in Afganistan sunt estimate la un nivel istoric.

Raportul mentioneaza, de asemenea, o serie de metode sofisticate de spalare a banilor proveniti din vanzarea de droguri, inclusiv prin intermediul criptomonedelor. Bitcoin ramane cea mai populara moneda virtuala pentru infractori, insa unele state UE au identificat si o utilizare crescuta a unor monede electronice care garanteaza o mai mare anonimitate, precum monero si zcash.

De asemenea, EMCDDA a reiterat riscurile de spalare de bani pe care le ridica bancnotele cu valoare mare, precum cele de 200 si de 500 de euro. Tocmai din cauza ingrijorarilor cu privire la posibilitatea utilizarii in spalarea de bani, bancnota de 500 de euro nu mai este emisa de Banca Centrala Europeana, insa bancnotele care sunt in circulatia sunt acceptate ca mijloace legale de plata.



Citeste si