Jocurile Olimpice de vara de la Tokyo, programate in perioada 24 iulie-9 august 2020, vor avea un cost total de aproximativ 1.350 miliarde yeni (11,5 miliarde euro), au anuntat vineri organizatorii, scrie Agerpres.

Aceasta suma nu cuprinde, insa, cele 250 milioane de euro considerate necesare pentru mutarea probelor de maraton si mars in nordul Japoniei, la Sapporo, pentru a limita riscurile pe care le-ar putea genera temperaturile foarte ridicate din vara viitoare.

In privinta acestui subiect, partea japoneza poarta discutii cu responsabilii Comitetului International Olimpic (CIO), pentru a se stabili cine va suporta cheltuielile generate de aceasta decizie de ultim moment.

"Este fara precedent, asa ca nu exista proceduri definite", a explicat Gakuji Ito, directorul executiv pentru planificare si finante din cadrul Comitetului de organizare Tokyo-2020.

Din totalul de 1.350 miliarde yeni, 597 miliarde vor fi acoperite de municipalitatea din Tokyo, 603 miliarde de comitetul de organizare, iar 150 miliarde de guvernul central.

Potrivit ultimii versiuni a bugetului olimpic, retetele generate de sponsorizare si vanzarea biletelor depasesc 30 miliarde de yeni, valoare estimata anterior.

Acest lucru compenseaza, potrivit organizatorilor, o crestere a cheltuielilor prevazute pentru transport si securitate, precum si pentru lupta impotriva caldurii.

Exista, totodata, o rezerva de 27 miliarde de yeni pentru a face fata eventualelor urgente, precum catastrofele naturale.

Aceste conturi au generat insa o polemica in arhipelagul nipon, Comisia de audit din Japonia estimand la 1.060 miliarde yeni (aproximativ 9 miliarde de euro) cheltuielile efective ale statului, intre candidatura si atribuire, din 2013 si pana in 2018.

"Definirea costurilor legate de Jocuri este usor diferita de a noastra", a replicat Gakuji Ito.

La ora actuala, bugetul pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 2024, se ridica la 6,8 miliarde euro, dintre care 1,5 miliarde provenind de la statul francez.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Jocurile Olimpice 2020: cand isi va incepe periplul flacara olimpica
Setari Cookie-uri