Incendii de vegetatie in Australia: premierul Scott Morrison, criticat de pompieri

Premierul australian Scott Morrison a fost vizat duminica de critici virulente din partea pompierilor pentru modul in care a comunicat si a gestionat criza, in timp ce incendiile de padure au facut deja 24 de morti, intre care si trei pompieri.

Unul dintre acestia, Paul Parker, 57 de ani, aflat la volanul unei autospeciale incetineste vazand o camera de televiziune, apoi se opreste, insultandu-l pe geam pe premierul conservator, de parca acesta ar fi fost prezent. El a declarat duminica pentru AFP ca se simte "absolut consternat" de guvern, "in special de Scott Morrison".

Auzindu-l pe premier spunand ca mii de pompieri voluntari voiau sa fie pe teren pentru a se lupta cu flacarile, Parker a explodat intr-un limbaj care trada profunda sa manie. "Esti un prost, amice", a spus el, ca si cum s-ar fi adresat premierului. "Vino pe teren sa vezi ce induram noi. Nu ai nicio idee despre asta, tipule. Guvernul nu are nicio idee!", conform AFP.

El a explicat ca pompierii "isi pun viata in joc" pentru a combate flacarile. "Ceea ce ne place sa facem, amice, ne pune viata in pericol", a continuat el ironic. "Eu o fac pentru vecinii mei, pentru satul Nelligen, pentru australieni". "Nu o fac pentru Scott Morrison sau pentru orice nenorocit din guvern", a mai spus acesta.

Seful serviciilor rurale de pompieri din New South Wales, Shane Fitzsimmons, a criticat la randul sau comunicatul guvernului, declarandu-se "foarte dezamagit" ca a aflat din presa decizia anuntata in ajun de Morrison de a chema 3.000 de rezervisti din armata pentru a-i ajuta pe pompieri.

Citeste si:
Facebook și Google au ajuns la un acord cu Australia: cât vor...
Facebook și Google au ajuns...

Fitzsimmons a deplans la postul de radio 2GB o lipsa a "celei mai elementare curtoazii profesionale", in timp ce ziua de sambata fusese "foarte, foarte incarcata" si a afirmat ca reactia guvernului "nu este satisfacatoare".

In urma cu cateva zile, un pompier a refuzat sa stranga mana premierului in cursul unei vizite pe teren. Duminica, Morrison a respins criticile, afirmand ca urgenta pe moment era de a lupta impotriva incendiilor.

"Multe critici au fost lansate, dar trebuie sa ne concentram pe riposta" fata de incendii, a spus el. "Oamenii mi-au facut reprosuri, au facut reprosuri Verzilor si nu mai stiu cui... Nu ajuta pe nimeni in acest moment".

Morrison a fost foarte criticat de asemenea pentru faptul de a fi privilegiat foarte lucrativul sector al carbunelui mai degraba decat lupta impotriva incalzirii climatice, al carei rol este scos in evidenta in actuala criza a mediului.

Citeste si:
Valul de frig care a lovit Grecia a dus la izbucnirea unor incendii
Valul de frig care a lovit...

Sursa foto: YouTube

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri