Presedintele Donald Trump a amenintat cu sanctiuni severe impotriva Irakului duminica, dupa ce parlamentul irakian a cerut trupelor americane sa paraseasca teritoriul sau, adaugand ca, daca trupele vor pleca, Bagdadul va trebui sa plateasca Washingtonului costul bazei aeriene din Irak, informeaza AFP si Reuters.

"Avem o baza aeriana extrem de scumpa, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a fi construita, cu mult inaintea mandatului meu. Nu plecam decat daca ne restituie banii pentru ea", a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, conform Agerpres.ro.

Presedintele SUA a declarat ca daca Irakul solicita fortelor americane sa plece si nu o face intr-un mod amical "le vom impune sanctiuni asa cum nu au mai vazut vreodata". Va face ca sanctiunile impuse Iranului sa para "destul de blande".

Parlamentul irakian a cerut duminica guvernului "sa puna capat prezentei trupelor straine' in Irak in cadrul unei sesiuni speciale desfasurate in prezenta premierului Adel Abdel Mahdi.

In prezent, aproximativ 5.000 de soldati americani sunt stationati in Irak.

Citeste si:
Atac cibernetic impotriva SUA, revendicat de ''hackerii iranieni"
Atac cibernetic impotriva...

Presedintele american a amenintat din nou Teheranul cu "represalii majore" in cazul unui atac iranian asupra instalatiilor americane din Orientul Mijlociu, ca raspuns la eliminarea de catre SUA a generalului Qassem Soleimani.

"Daca fac ceva, vor fi represalii majore", a spus el, potrivit AFP.

Raspunsul Iranului la asasinarea generalului Qassem Soleimani "va fi, fara indoiala, militar si impotriva site-urilor militare", a declarat un consilier al ghidului suprem al Iranului, generalul de brigada Hossein Dehghan, intr-un interviu acordat duminica CNN.

Citeste si:
SUA le cer cetatenilor americani sa paraseasca imediat Irakul
SUA le cer cetatenilor...
Sursa foto: Standard / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Trump: Daca Iranul ii ataca pe americani, SUA vor lovi 52 de obiective