Departamentul Justitiei din Statele Unite au trimis luna trecuta un asa numit Resident Legal Advisor pentru Bulgaria si Romania, care ar urma sa ofere asistenta in domeniul justitiei pentru in eforturile de combatere a coruptiei, spalarii banilor si crimei organizate, anunta ambasada SUA la Sofia intr-o postare pe Facebook, scrie G4Media. Anuntul a fost postat in urma intalnirii care a avut loc marti intre Jessica H. Kim, noul reprezentant al Statelor Unite, si ministrul justitiei din Bulgaria.

Este pentru prima data cand Statele Unite trimit un reprezentant special in regiune, cu misiunea expresa de se ocupa de probleme legate de coruptie, spalare de bani si crima organizata. Pana acum, aceste chestiuni erau urmarite de functionari din cadrul Ambasadei sau din cadrul Departamentului de Stat.

Potrivit Departamentului de Justitie, Jessica Kim a primit, in 2018, premiul procuroului general din Statele Unite pentru rezultate de exceptie obtinute in calitate de nou angajat, fiind una dintre cei 244 de noi angajati premiati pentru merite deosebite in serviciul public.

Trimiterea unui expert anticoruptie in Bulgaria a fost anuntata de catre ambasadorul SUA la Sofia, Hero Mustafa, la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce premierul Boiko Borisov s-a intors din vizita sa la Casa Alba, transmite Sega, citata de Rador.

Ambasadorul Mustafa a prezentat-o, marti, pe Jessica Kim si adjunctilor ministrului bulgar de justitie. In cadrul intalnirii s-a convenit ca ambele parti sa dezvolte dialogul si sa impartaseasca know-how-ul in ce priveste o mai mare independenta a instantei de judecata si a procuraturii.

Citeste si:
6 ani de procese, dosarul lui Vlad Cosma "se plimba" intre instante
6 ani de procese, dosarul lui...

Au fost discutate probleme legate de respectarea statului de drept inainte de dialogul strategic dintre SUA si Bulgaria, care va avea loc miercuri.

Sursa foto: Facebook / U.S. Embassy Sofia

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Educatia si sanatatea, cele mai urgente probleme din Romania