Doua rachete s-au abatut miercuri seara asupra Zonei Verzi din Bagdad, unde se afla ambasada americana, a facut cunoscut un responsabil al serviciilor de securitate, noteaza AFP.

Chiar inainte de miezul noptii, corespondenti ai agentiei France Presse au auzit mai multe explozii in centrul Bagdadului, la 24 de ore dupa ce Iranul a tras 22 de rachete asupra unor baze militare din Irak unde stationau soldati americani. Exploziile au fost urmate de urlete ale sirenelor de securitate din Zona Verde, conform Agerpres.ro.

A fost al treilea atac asupra Zonei Verzi dupa ce o drona americana l-a ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani in capitala.

Aceste atacuri urmaresc sa razbune nu doar moartea generalului Soleimani, dar si a comandantului Abu Mehdi al-Muhandis, numarul doi al gruparii Hashd al-Shaabi, coalitie paramilitara dominata de factiunile pro-Iran.

Asasinarea lui Abu Mehdi al-Muhandis, care ocupa o functie inalta in stat, pentru ca Hashd al-Shaabi face parte din fortele regulate irakiene, a provocat indignare in tara.

Unul dintre liderii gruparii Hashd al-Shaabi, Qais al-Khazali, a amenintat miercuri Washingtonul cu o 'riposta nu mai putin importanta decat raspunsul iranian', dupa tirurile iraniene asupra unor baze utilizate de armata americana in Irak.

Qais al-Khazali, inclus cu cateva zile in urma pe lista cu 'teroristi' a SUA, a afirmat intr-un mesaj pe Twitter ca 'prima riposta iraniana la uciderea comandantului martir Soleimani' a 'avut loc'. 'A venit timpul pentru prima riposta irakiana la asasinarea comandantului martir Abu Mehdi al-Muhandis', a adaugat el.

La randul sau, Harakat Hezbollah al-Nujaba, o componenta a Hashd al-Shaabi si una din factiunile pro-Iran cele mai radicale din Irak, a lansat un avertisment soldatilor americani intr-un comunicat: "Nu inchideti ochii, pentru ca razbunarea martirului Abu Mehdi al-Muhandis se apropie si va veni din maini irakiene pana la plecarea ultimului vostru soldat".

Din octombrie, zeci de rachete au vizat soldati si diplomati americani in Irak, atacuri care nu au fost niciodata revendicate, dar unele dintre ele au fost atribuite de catre Washington factiunilor pro-Iran.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri