Dupa declansarea procedurii de infringement din cauza deseurilor, Euronews titreaza: "Romania, elevul prost al Europei"

Euronews scrie intr-un material pe site-ul sau ca managementul deseurilor reprezinta o provocare majora pentru Romania care vede cum ajung pe terenul sau din tarile din vest toate tipurile de deseuri, transformandu-se in pubela Europei. Asta, pentru ca tratarea deseurilor este foarte ieftina: 17 euro pe tona fata de 250 de euro oriunde altundeva in Europa.

Importate deseori ilegal, sub pretextul ca este marfa, aceste deseuri sunt trimise in fabricile de ciment unde sunt arse, scrie Hotnews.ro.

”Companiile ascund natura exacta a deseurilor exportate in Romania, ceea ce este ilegal”, explica Romana Puiulet. ”Ancheta noastra arata prezenta deseurilor contaminate, deseurilor medicale sau deseuri menajere. Nu exista niciun control special la granite, unde ar putea fi oprit traficul de deseuri”.

O alta destinatie pentru deseuri, in afara de fabricile de ciment sunt incineratoarele publice, unde pot fi transformate in energie. Dar ONG-urile de mediu atrag atentia asupra impactului fumului toxic asupra populatiei.

In ceea ce priveste mediul, si in special gestionarea deseurilor, Romania este unul dintre cei mai slabi elevi ai Europei. In Bucuresti, pubelele sunt pline si aproape ca nu exista colectare selectiva a deseurilor, asta ducand la o rata scazuta de reciclare.

Citeste si:
Euronews: Bancnotele din România erau considerate aproape imposibil...
Euronews: Bancnotele din...

Euronews il citeaza pe ministrul Mediului, Costel Alexe, care arata cu degetul spre lipsa de sprijin a Bruxelles-ului.

”Comisia Europeana nu a recomandat finantarea managementului integrat al deseurilor, gropile de gunoi si incineratoare in Romania, in bugetul actual. Prioritatea nationala este de a mari colectarea selectiva care este in prezent de doar 13.81%”, a spus Costel Alexe.

Autoritatile de la Bruxelles au declansat procedura de infringement impotriva tarii noastre din cauza poluarii aerului si a taierilor masive de paduri.

Citeste si:
22 de mil. telefoane mobile nefolosite stau închise în sertarele...
STUDIU: Aproape 22 de...
Sursa foto: MOHAMED ABDULRAHEEM / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri