Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus vineri completarea veniturilor Uniunii Europene, dupa retragerea Regatului Unit, printr-o taxa pe materialele plastice si cu veniturile din comercializarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Michel a propus un buget al UE pentru perioada 2021-2027 de 1,074% din Produsul Intern Brut sau 1095 de miliarde de euro. El a prezentat si asa-numitul pachet de negociere, care va face obiectul tratativelor la nivel de sefi de stat si prim-ministri intre cele 27 de state membre ale Uniunii, la summitul european din 20 februarie.

In urma Brexit-ului, bugetul anual al UE pierde peste 10 miliarde de euro; Regatul Unit era al doilea contributor la acest buget, dupa Germania.

Oficialii europeni estimeaza insa ca noua taxa pe plastic si veniturile din schema extinsa pentru carbon, care va acoperi si sectorul transporturilor, vor aduce intre 14 si 15 miliarde de euro anual.

Unele tari cu contributii mari la bugetul european, cum ar fi Germania, Olanda, Austria, Suedia si Danemarca se opun insa unui buget de peste 1% din PIB si au criticat propunerea de 1,07% prezentata anul trecut de presedintia finlandeza a Consiliului UE. Potrivit unor oficiali europeni de rang inalt, aceasta valoare este insa una medie si reprezinta cel mai bun punct de plecare pentru un compromis, avand in vedere pozitiile prezentate lui Michel de guvernele tuturor celor 27 de tari membre in ultimele doua saptamani.

Parlamentul European, de asemenea implicat in decizia asupra bugetului, doreste ca acesta sa fie de 1,3% din PIB, iar Comisia Europeana - de 1,1%. Institutiile europene arata ca Uniunea se confrunta cu noi provocari, cum ar fi combaterea modificarilor climatice si atingerea pana in 2050 a echilibrului intre emisiile si absorbtia de CO2, pentru care sunt necesare cheltuieli suplimentare.

Michel a mai propus ca fondurile europene sa fie acordate cu conditia respectarii statului de drept. Mai multe state contributoare nete la buget au insistat asupra mentinerii presiunilor asupra unor tari ca Polonia si Ungaria, acuzate de incalcarea principiilor democratice.

Sursa foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri