Ţara este aproape închisă, dar francezii au început totuşi să voteze, duminică dimineaţă, în primul tur al alegerilor municipale, cu o miză eclipsată de epidemia de coronavirus.

Sâmbătă seară, cu câteva ore înainte de deschiderea birourilor de vot, prim-ministrul Edouard Philippe a anunţat că restaurantele, cinematografele şi magazinele neesenţiale vor fi închise, iar francezilor li s-a cerut să nu călătorească pentru a se încerca limitarea propagării vertiginoase a Covid-19 în Franţa, care înregistra sâmbătă seară 4.500 de cazuri confirmate şi 91 de morţi.

De asemenea, adunările de peste 100 de persoane au fost interzise, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Totuşi, guvernul, cu doi membri bolnavi de Covid-19, estimează că scrutinul se poate desfăşura. "Nu există riscuri sanitare speciale", a precizat executivul, după ce Emmanuel Macron a anunţat joi seară menţinerea scrutinului.

Totul a fost curăţat înainte de vot şi s-au luat măsuri pentru a evita cozile şi a respecta distanţele de siguranţă. De asemenea, persoanele în vârstă sau fragile vor avea prioritate la vot.

Birourile de vot s-au deschis, cum era prevăzut, la ora locală 08.00 (07.00 GMT), şi se vor închide la orele 18.00. 19.00 sau 20.00 (17.00, 18.00 sau 19.00 GMT).

Ministerul de Interne le-a recomandat chiar alegătorilor să-şi aducă propriul stilou pentru a semna listele de vot "cu condiţia ca cerneala să fie albastră sau neagră".

"Este să mergi la vot comparabil cu a-ţi face cumpărăturile la supermarket? Riscul nu este mai mare ca atunci când oamenii merg la cumpărături", a spus vineri Jean-Francois Delfraissy, care prezidează consiliul ştiinţific privind coronavirusul.

Franţa este printre principalele focare de infecţie din lume, iar în acest context este de aşteptat un absenteism puternic la scrutinul a cărui miză este trimisă în plan secund.

Municipalele sunt de obicei în Franţa un scrutin cu o participare ridicată, 63,5% în 2014, dar potrivit unui sondaj o treime dintre francezi estimează că există un risc ridicat de a fi expus la virus în timp ce mergi să votezi.

Din punctul de vedere al specialiştilor, o scădere a participării celor în vârstă ar putea afecta în primul rând dreapta, care contează mai mult pe electoratul din acest segment de vârstă.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri