6 Februarie 2007

Grupul petrolier francez Total este interesat de energia nucleara

Viitorul director executiv al Total, Christophe de Margerie, a declarat ca grupul petrolier francez va trebui sa isi indrepte atentia catre energia nucleara, din cauza accesului din ce in ce mai dificil la hidrocarburi

Christophe de Margerie, care va prelua conducerea grupului francez la data de 14 februarie, a precizat ca accesul la hidrocarburi devine din ce in ce mai dificil, iar formele de energie regenerabila nu vor putea acoperi decat o portiune redusa a cerintelor energetice, potrivit editiei de luni a cotidianului financiar Financial Times. "Cu siguranta ca la un moment dat va trebui sa luam in considerare aceasta posibilitate", a declarat viitorul director executiv, potrivit NewsIn.

Responsabilul francez a precizat intr-un interviu acordat cotidianului american Wall Street Journal ca Total a fost "mai indraznet" decat rivalii sai in ceea ce priveste descoperirea unor noi zacaminte petroliere, desi firma franceza este acuzata de justitie pentru afaceri corupte in Iran si Irak. Grupul poarta discutii cu Iranul privind expoatarea unui zacamand de gaze naturale, a precizat de Margerie pentru cotidianul american. Prezenta grupului francez in statul arab este destul de controversata, mai ales din cauza politicii Statelor Unite ale Americii, care doreste izolarea economica a Iranului.

Presedintele grupului Total, Thierry Desmarest, a declarat, in cursul anului trecut, ca este gata sa respecte eventualele sanctiuni economice impuse Iranului de Organizatia Natiunilor Unite sau de guvernul francez, dar a adaugat ca restrictiile impuse de Statele Unite nu se pot extinde decat asupra societatilor americane.

Grupul francez face parte dintre societatile care vor presta servicii in cadrul contractului de exploatare a campurilor petroliere care va fi finalizat in curand intre Japonia si Iran, evaluat la aproximativ doua miliarde de dolari. Grupul Total este deja prezent in Iran, fiind in special implicat, inca din 1999, in exploatarea campului petrolier Balal, precum si in proiectul de gaz natural lichefiat, Pars LNG.

Iranul risca sanctiuni economice deoarece a refuzat sa sisteze procesul de imbogatire al uraniului, prin care se realizeaza material radioactiv ce poate fi folosit la constructia de arme nucleare.



Citeste si