Mario Centeno, presedintele Eurogroup, a declarat că măsurile de izolare adoptate pentru a opri pandemia de coronavirus aduc economiile europene într-o situaţie comparabilă cu cea a unui război, dar a dat asigurări că miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor da un răspuns coordonat.

"Izolarea forţată pune economiile noastre într-o situaţie comparabilă cu cea dintr-un război. Se pregăteşte un răspuns puternic", a spus Mario Centeno, înaintea unei videoconferinţe a celor 27 de miniştrii de Finanţe din UE consacrată coronavirusului, potrivit Agerpres.

Centeno a anticipat că la această reuniune virtuală, unde ar urma să fie adoptate o serie de măsuri economice la provocările ridicate de pandemie, se va încheia cu "o declaraţie referitoare la un răspuns UE coordonat". Printre măsurile posibile se numără "iniţiative destinate ţinerii sub control şi tratamentului maladiei, un sprijin sub formă de lichiditate pentru companii, în special pentru IMM-uri, pentru sprijinirea muncitorilor şi familiilor lor, măsuri care vor ajuta la depăşirea perioadei dificile până la finalul pandemiei", a adăugat Centeno.

Aşa cum a anunţat încă de vineri Comisia Europeană, regulile UE cu privire la disciplina bugetară a ţărilor dar şi cele cu privire la subvenţiile de stat nu vor afecta măsurile adoptate de statele europene pentru susţinerea economiilor lor, a subliniat Mario Centeno. Posibilitatea de relaxare a regulilor bugetare, în circumstanţe excepţionale, este înscrisă în tratatele europene. "Flexibilitatea este acolo şi va fi utilizată", a insistat Centeno.

Miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre vor participa luni, 16 martie 2020, începând cu ora 16:00, la o videoconferinţă în cadrul reuniunii Eurogroup extins, care are ca scop instituirea unor măsuri economice coordonate la nivelul Uniunii Europene.

Reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare a fost amânată pentru vineri, 20 martie 2020, şi se va desfăşura în format de videoconferinţă.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri