6 Februarie 2007

Rusia ar putea participa la administrarea conductelor de gaze naturale din Ucraina

Rusia ar putea participa la administrarea conductelor ucrainiene de gaze naturale, prin care este transportata majoritatea gazenlor naturale ruse catre pietele din Europa, a declarat un vice-prim ministrul ucrainean intr-un interviu publicat luni, informeaza NewsIn.

"Este vorba de administrarea comuna a conductelor de gaze naturale, in schimbul unor conditii avantajoase de modernizare a acestora, finantate momentan de contribuabilii ucrainieni", a declarat unui dintre liderii coalitiei guvernamentale pro-ruse, care ocupa functia ce vice-prim ministru, Mykola Azarov, pentru cotidianul Vremia Novostei. Un conflict ruso-ucrainean privind pretul gazelor naturale a perturbat, la inceputul anului 2006, livrarile rusesti catre mai multe state europene.

Ideea de "unire a activelor" de gaze naturale ucrainiene si rusesti in schimbul accesului ucrainienilor la productia de gaze a Rusiei a fost evocata in cursul saptamanii trecute de presedintele rus Vladimir Putin.

Omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko a primit acest proiect cu reticenta, estimand ce este prea devreme pentru a discuta despre asa ceva. Azarov a exclus insa orice posibilitate de vanzare a sistemului de conducte de gaze naturale ucrainiene catre partea rusa. "Niciun guvern nu va vinde vreodata acest sistem de conducte de gaze naturale ce apartine Ucrainei", a asigurat acesta.

Acesta a subliniat in egala masura ca " situatia conflictuala cu Rusia", condusa conform oficialului ucrainean de elemente pro-occidentale din guvern, nu este benefica pentru Ucraina. "Obiectivul de aderare la Uniunea Europeana precum si partemneriatul strategic cu Rusia fac parte din politica externa", ucraineana, a incheiat Mykola Azarov.



Citeste si