Incendiu la Cernobîl: cresc valorile radioactive din aer

Situația de la Cernobîl este foarte gravă. Potrivit activiștilor Greenpeace, frontul de flăcări s-a fi apropiat la mai puțin de doi kilometri de sarcofagul uriaș care acoperă reactorul nuclear distrus de explozia din 1986.

De partea lor, autoritățile ucrainene susțin că incendiul nu amenință direct complexul atomic, chiar dacă flăcările se manifestă aproape de acesta. Pe de altă parte, simplul fapt că pădurile contaminate din jur ard de o săptămână a dus la creșterea valorilor radioactive din aer. Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a declarat că nivelul de radioactivitate în zonă nu a depășit limitele normale și că pentru România nu e niciun semn de îngrijorare, scrie Digi24.

Incendiul s-a declanșat în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl în 4 aprilie 2020 și s-a extins pe aproximativ 35 hectare. Autoritățile ucrainiene au intensificat monitorizarea radioactivității în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată că urmare a accidentului din aprilie 1986.

În zona incendiului autoritățile ucrainene au instalat trei puncte de monitorizare radiologică, care fac parte dintr-un sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS).

Măsurările echivalente ale ratei dozei în domeniile ARMS din zona nu s-au modificat în mod semnificativ, valorile curente fluctuând în intervalul normal, potrivit CNCAN.

Citeste si:
Sute de documente declasificate legate de Cernobîl: ce au ascuns...
Sute de documente...

Conform măsurătorilor efectuate de sistemul automatizat de monitorizare a radiațiilor de la Rivne NPP, de la 00:00 la 3 aprilie 2020 până la 15:00 la 7 aprilie 2020, echivalentul ratei dozei a fost la nivelul de 0,09 μSv / h, care este fondul normal de radiații.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cea mai abruptă creștere a curbei de infectare cu COVID-19, în România
Setari Cookie-uri