Curtea Supremă din Olanda a decis că doctorii pot recurge la eutanasierea pacienților cu demență avansată

Curtea Supremă din Olanda a stabilit că doctorii pot recurge la eutanasierea pacienților cu demență avansată, dacă aceștia au lăsat anterior o indicație scrisă în acest sens.

Decizia Curții întărește astfel prin putere de lege o practică care deja existentă, dar aplicată rareori în Olanda, potrivit G4Media.

Grupul pro-eutanasiere din Olanda NVVE a salutat decizia, afirmând că îi va ajuta pe medici să se simtă ”susținuți dacă doresc să etuanasieze pacienți cu demență”.

Cazul judecat de Înalta Curte vizează de decizie de achitare pronunțată anul trecut de o instanță inferioară, după ce un doctor a decis să eutanasizeze o femeie în vârstă de 74 de ani. Procurorii au argumentat în timpul procesului derulat la Haga că au existat indicii că femeia s-ar fi putut răzgândi după ce și-a exprimat într-o declarație scrisă dorința de a fi eutanasiată.

”Instanța a stabilit că doctorul a acționat diligent și că nu este cazul să fie sancționat”, a anunțat Curtea Supremă. În opinia Înaltei Curți, decizia instanței care l-a achitat pe doctor a fost corectă.

Citeste si:
Medicii belgieni au eutanasiat primul minor cu o boala terminala
In Belgia a fost eutanasiat...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Cazurile de eutanasiere în rândul persoanelor cu demență avansată sunt extrem de rare. În timpul procesului de anul trecut, existau mai puțin de 20 de cazuri de la momentul legalizării procedurii în 2002.

Potrivit legii olandeze, persoanele sunt eligibile pentru eutanasiere dacă formulează o solicitare voluntară și dacă suferința lor este insuportabilă și fără speranță de vindecare. Pacienții pot înainta o solicitare scrisă în vederea eutanasierii, în care trebuie să precizeze condițiile în care aceasta ar trebui să aibă loc.

Doctorii trebuie să ceară cel puțin sfatul unui psiholog independent înainte de a eutanasia pacientul.

Citeste si:
Unde aleg tinerii să studieze în străinătate. Care e destinația...
Unde mai vor tinerii...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri