Țările europene care îşi relaxează restricţiile impuse de pandemia de coronavirus. Ce măsuri au luat Germania, Italia, Grecia, Polonia și Austria?

Mai multe ţări europene, în frunte cu Italia şi Germania, îşi relaxează de luni restricţiile introduse în contextul pandemiei de coronavirus. Printre statele care redeschid economia se numără Polonia, Grecia și Serbia, notează Agerpres.

Germania și Italia relaxează măsurile

Începând de luni, în Italia, sectoarele construcţiilor şi manufacturii îşi reiau activităţile. Barurile şi restaurantele se pot de asemenea redeschide, însă doar pentru servicii de servire la pachet. Populaţia poate să facă mai multe exerciţii în aer liber şi să îi viziteze pe cei dragi, însă există destulă confuzie în legătură cu cine intră în această categorie. Parcurile şi cimitirele se redeschid, iar înmormântările pot avea din nou loc în prezenţa unui grup restrâns de persoane. Guvernul italian a promis şi alte măsuri de relaxare în această lună dacă rata contagiunilor rămâne scăzută.

În Germania, luni se pot redeschide saloanele de frizerie şi de coafură, însă în condiţii stricte de igienă. Tot mai mulţi elevi pot reveni la cursuri, în contextul în care mai multe landuri germane ridică treptat restricţiile asupra şcolilor. De-a lungul celei mai mari părţi a Germaniei, unde restricţiile variază de la un land la altul din cauza diviziunii federale a puterii, măsurile de distanţare sociale rămân în vigoare. Conform acestora, persoanele se pot întâlni afară în perechi la o distanţă de 1,5 metri sau cu membri ai aceleiaşi familii.

Totuşi, landul central Saxonia-Anhalt, unde s-au înregistrat relativ puţine cazuri de coronavirus, relaxează şi aceste reguli de luni, permiţându-le oamenilor să se întâlnească în grupuri de până la cinci.

Liceele se deschid în Austria

În Austria, circa 100.000 de elevi din ultimul an se vor întoarce în şcolile şi liceele vocaţionale, pentru prima dată de la sfârşitul lunii martie. Tot de luni, persoanele în vârstă din centrele de îngrijire vor putea primi din nou vizitatori, deşi vor rămâne în vigoare unele restricţii.

În Belgia, lucrul de acasă rămâne norma, însă unele companii industriale sau business-to-business îşi pot relua activităţile, în condiţii speciale. Magazinele de materiale textile se pot redeschide datorită rolului lor în producţia de măşti. Se redeschide tot mai mult transportul public, iar belgienii vor putea să facă sport alături de două persoane din afara familiei, respectând distanţa prescrisă.

În Grecia devine obligatorie purtarea de măşti în transportul public, spitale sau la cabinetele medicale, în caz contrar existând riscul unei amenzi. În acelaşi timp, saloanele de coafură şi de frizerie, magazinele de produse electronice şi librăriile se vor deschide. Deşi oamenii vor putea să iasă din nou din casă şi să se deplaseze liber, vor exista limite. Persoanele trebuie să rămână pe raza localităţilor lor. Pentru moment, locuitorii din insule nu vor putea să se deplaseze în Grecia continentală.

Măsurile din Serbia și Polonia

Polonia intenţionează să redeschidă hoteluri şi centre comerciale, însă acestea nu pot primi deocamdată decât o persoană la 15 metri pătraţi de suprafaţă. Zonele de mâncare, centrele de fitness şi locurile de joacă din centrele comerciale vor rămâne închise. Hotelurile se vor redeschide cu condiţia respectării regulilor de siguranţă. Piscinele şi centrele de fitness din hoteluri vor rămâne închise. În plus, Polonia permite deschiderea librăriilor şi muzeelor.

Parlamentul Serbiei va valida miercuri ridicarea stării de urgenţă impuse din cauza epidemiei de COVID-19, a declarat duminică preşedintele Aleksandar Vucic, explicând că rata de infectare în rândul populaţiei s-a redus suficient. Serbia va relua săptămâna aceasta serviciile de transport public, inclusiv feroviar. În cursul lunii vor fi reluate şi cursele aeriene comerciale. Centrele comerciale, cafenelele şi restaurantele se vor redeschide cu condiţia menţinerii distanţări sociale.

Citeste si:
Izolarea la venirea din ţări ce nu se regăsesc pe lista...
Grupul de Comunicare...

Sursa foto: Krisztina Papp | Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Premierul polonez: COVID-19 a devenit o boală "ca oricare alta"
Setari Cookie-uri