Laboratorul din Wuhan este rodul unei colaborări cu Franţa şi SUA

Cercetători ai laboratorului de virusologie chinez incriminat de Washington au fost formaţi chiar în SUA, precum şi în Franţa, a subliniat guvernul chinez, în plină polemică în ceea ce priveşte originea noului tip de coronavirus, informează AFP.

Laboratorul de înaltă securitate P4 din Wuhan, oraşul unde boala COVID-19 a fost detectată la sfârşitul anului trecut, face obiectul unor teze conform cărora virusul ar fi putut scăpa de acolo înainte de a contamina planeta, scrie Agerpres.

Secretarul de stat american Mike Pompeo chiar a afirmat duminica trecută că există "dovezi imense" în acest sens, teză categoric contrazisă de Beijing.

"Laboratorul P4 din Wuhan este rodul unei colaborări între guvernele chinez şi francez", a amintit în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Hua Chunying.

"Concepţia, gestiunea şi construcţia lui au respectat toate norme internaţionale stricte, iar primii săi angajaţi au fost formaţi în laboratoare P4 din SUA şi din Franţa", a adăugat ea.

Citiți și Preşedintele Trump continuă să acuze China de amploarea pandemiei.

Laboratorul a primit în 2017 certificarea sa oficială, în timpul unei ceremonii în prezenţa premierului francez de la acea vreme, Bernard Cazeneuve.

Punerea lui în funcţiune a făcut obiectul unui acord în 2004 între China şi Franţa.

Echipamentele sale "sunt testate în fiecare an de o parte terţă aprobată de stat", a subliniat Hua, care a reiterat că Pompeo nu dispune de nicio dovadă pentru a afirma că noul tip de coronavirus a ieşit din acest sit. "El vorbeşte în mod incoerent şi spune minciuni", a declarat ea.

Majoritatea experţilor consideră că virusul a fost transmis pe cale naturală de la animal la fiinţă umană, într-un loc ce ar putea fi o piaţă din Wuhan, unde erau vândute animale exotice vii.

China a reuşit de atunci să limiteze propagarea COVID-19 la cel puţin 83.000 de contaminări, dintre care 4.633 decese, potrivit cifrelor oficiale.

În schimb, SUA sunt ţara cu cel mai mare număr de decese din lume cauzate de COVID-19, peste 73.000.

Citeste si:
CNCAV, precizări importante legate de izolarea virusului în laborator
CNCAV, precizări importante...

Citiți și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă țările să retesteze pneumoniile suspecte de la finalul anului trecut.

Sursa foto: Twitter

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri