Război de putere în vreme de pandemie: SUA amenință China cu sancțiuni dacă va impune o lege a securității în Hong Kong

Consilierul american pentru securitate naţională Robert O'Brien a avertizat că Washingtonul va impune sancţiuni Hong Kong-ului şi Chinei dacă Beijingul impune o lege a securităţii naţionale asupra acestui teritoriu, spunând că aceasta va însemna o preluare a acestuia.

"Este greu să vezi cum poate Hong Kong să rămână centrul financiar asiatic care a devenit dacă China îl preia", a declarat Robert O'Brien pentru postul NBC, adăugând că ar fi o "mare greşeală" a Beijingului. "Comunitatea financiară" nu va rămâne în Hong Kong, a avertizat el, scrie Agerpres.

O'Brien a explicat că Departamentul de Stat nu va fi capabil să certifice faptul că Hong Kong "menţine un grad ridicat de autonomie" faţă de Beijing, ceea ce duce la implicaţii legale conform legislaţiei SUA.

Dacă se întâmplă asta, vor exista sancţiuni care vor fi impuse Hong Kong-ului şi Chinei.

"China este dependentă de capitalul din restul lumii. Dacă îşi pierde accesul la acesta, prin Hong Kong, este o mare lovitură pentru Xi Jinping şi Partidul Comunist Chinez'', a mai spus O'Brien, referindu-se la preşedintele Chinei.

Citeste si:
Biden anunță că SUA vor reveni în cadrul OMS în "prima zi" a...
Joe Biden anunță că SUA vor...

Beijingul a anunţat vineri planuri de a impune o lege a securităţii naţionale, care ar ocoli legislativul local, stârnind furia politicienilor pro-democraţie, precum şi a cetăţenilor din Hong Kong.

Mii de persoane au manifestat pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa acest proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor, declanşând o puternică ripostă din partea forţelor speciale, în scene care nu au mai fost văzute de câteva luni în această fostă colonie britanică.

Poliţia din Hong Kong a anunţat arestarea a cel puţin 180 de protestatari pentru infracţiuni mergând de la adunare ilegală şi neautorizată şi până la conduită incorectă în spaţiul public

Citeste si:
OMS nu consideră că focarul de ciumă bubonică din China prezintă un...
OMS nu consideră că focarul...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Astăzi se prezintă la Guvern proiectul pentru telemedicină, în primă lectură
Setari Cookie-uri