Nouriel Roubini: Ne așteaptă un deceniu de criză economică

Ne așteaptă un deceniu de criză economică. Avertismentul vine de la economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza economică din 2008. Într-un interviu pentru BBC, acesta susține că impactul pandemiei asupra societății va fi atât de drastic, încât unele locuri de muncă pur și simplu vor dispărea.

Economistul Nouriel Roubini, supranumit și „Doctorul Apocalipsă” după ce a anticipat criza economică din 2008, își bazează acum previziunea tocmai pe comparația dintre cele două crize și mai ales pe difrența de viteză. În 2008, spune el, a fost o cădere a producției de 3 ani. Acum, în trei săptămâni era deja haos, scrie Digi24.

Roubini speră că deși lungă, recuperarea economică va fi în forma literei U, dar se teme că de fapt vom avea de-a face cu recesiunea de tip L.

Tipurile de criză și literele alfabetului

Se vorbește foarte mult în această perioadă despre modul în care pandemia va afecta economia mondială. Dar, cât va dura recesiunea și unde va începe revenirea economică? Oricine poate spune orice.

Economiștilor le plac graficele. Este posibil să-i fi auzit vorbind despre tendințele recesiunii, de parca ar citi alfabetul.

Citeste si:
Bitcoin trebuie sa creasca cu 400% pentru a-si reveni dupa macel
Bitcoin trebuie sa urce cu...
Citeste si:
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
Te inteapa inima? Afla care...

Să începem cu litera "V". În cazul unei recesiuni de tip "V", economia suferă o cădere abruptă, ajunge rapid la fundul sacului, apoi recuperează pierderile cu viteză galopantă.

Dar, tot mai mulți analiști temperează ideea că economia se va reface ca litera "V".

Ei cred că mai degrabă va fi litera "U". Potrivit acestui scenariu, PIB-ul se va contracta, iar economia se va zbate la un nivel inferior, cel mai probabil timp de mai multe trimestre. Recuperarea va dura mai mult. Unii specialiști susțin că măsurile menite să țină pandemia sub control, cum e cazul carantinei sau al distanțării sociale, vor dura o vreme, astfel că economia mondială va avea nevoie de doi ani pentru a reveni la situația inițială.

Însă dintre toate literele alfabetului, cea mai de temut este "L". O recesiune de tip "L" este una lungă, iar creșterea economică este dureros de lentă. Adică, extrem de lentă. O recuperare de tip "L" înseamnă o cădere urmată de ani de... nimic! Niciun fel de creștere economică! Gândiți-vă la Japonia anilor '90, perioadă numită și "deceniul pierdut", sau la Marea Depresiune din Statele Unite.

Citeste si:
Cum poți fi aproape de consumatorii tăi și să le oferi informații...
Business pe timp de criză:...

Dincolo de toate astea, este și litera "W".

Vorbesc despre recuperarea de tip "W". Prăbușirea începe ca un "V", apoi recuperarea se prăbușește, iar economia intră în recesiune a doua oară.
Dacă țările se întorc la viața de dinaintea pandemiei prea devreme, s-ar putea să-și închidă iar economia.

Deci, ce literă credeți că ar carateriza cel mai bine starea economiei mondiale?

Citeste si:
Coronavirus | România este pe locul 2 în Europa la numărul de noi...
Coronavirus | România este pe...
Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri