Dispariţia unei fotografii a lui Churchill de pe Google stârneşte suspiciuni de cenzură

Dispariţia unei fotografii a fostului prim-ministru britanic Winston Churchill din rezultatele căutărilor Google a ridicat semne de întrebare în Regatul Unit, într-un moment în care valul de manifestaţii antirasiste nu l-a ocolit nici pe acest fost lider conservator, relatează Agerpres.

Când internauţii tastează pe Google ''prim-miniştri britanici'', fotografiile foştilor şefi ai guvernelor de la Londra sunt afişate într-o ordine cronologică denumită 'Knowledge graph'. Sâmbătă dimineaţa toate fotografiile acestora apăreau astfel în urma căutării, cu excepţia celei a lui Winston Churchill, ceea ce a determinat numeroşi utilizatori de Twitter să acuze Google de cenzură.

''Ar fi incredibil să fie o politică deliberată, Google. Europa Occidentală ar fi fost aproape cu certitudine aservită fără cel a cărui poză este acum absentă'', a scris pe Twitter secretarul de stat britanic pentru dezvoltare regională şi guvernare locală Simon Clarke.

Google a reacţionat în urma reproşurilor de cenzură şi s-a scuzat pentru ''îngrijorările'' provocate de acest incident pe care l-a pus pe seama unei ''actualizări automate'' şi a promis că va fi soluţionat rapid.

Weekendul trecut, statuia lui Winston Churchill amplasată în apropierea parlamentului de la Londra a fost vandalizată în seria de manifestaţii declanşate de uciderea în SUA a afro-americanului George Floyd de către un poliţist american alb în timpul arestării. Inscripţia ''a fost un rasist'' a apărut sub numele fostului premier britanic, acuzat că atunci când era la putere a făcut afirmaţii rasiste, în special la adresa indienilor.

Sâmbăta aceasta mii de protestatari care au format o contramanifestaţie împotriva demonstraţiei antirasiste s-au apropiat de statuia lui Churchill pentru a o ''apăra'' şi au avut loc confruntări între simpatizanţi ai extremei drepte şi poliţie, care a operat circa o sută de arestări.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri