Cea mai rapidă construcție din lume: O CASĂ ÎN 48 DE ORE

Un sculptor ceh s-a asociat cu un grup de arhitecţi pentru a crea un prototip de casă-grădină plutitoare, realizată din piese fabricate cu o imprimantă 3D şi prezentată drept casa de vacanţă a viitorului.

Turnată dintr-un beton special în Ceske Budejovice, un oraş din sudul Cehiei, această casă inedită ar trebui să fie finalizată la Praga în luna august, scrie Agerpres.

"Îndrăznesc să spun că este prima clădire plutitoare din lume imprimată în 3D", a declarat Michal Trpak, coordonatorul proiectului.

Designul casei, care poate fi imprimată în 48 de ore, se inspiră din morfologia protozoarelor şi conţine o sufragerie cu o bucătărie, o cameră de locuit şi o sală de baie, suprafaţa sa totală fiind de 43 de metri pătraţi.

"Casele 3D se vor adapta la nevoile oamenilor sau la peisajul înconjurător. Robotului nu îi pasă de contur", a declarat Michal Trpak în mijlocul zgomotelor făcute de un braţ robotizat echipat cu o tulumbă, care aplica în anumite module şi cu minuţiozitate, strat după strat, benzi succesive de beton.

Citeste si:
Programul „Noua casă": Statul ar putea garanta 60% din valoarea...
UPDATE Programul „Noua casă":...

Această casă este concepută ca una de vacanţă, la ţară, fiind ideală pentru un cuplu sau pentru o mică familie.

Sculptorul ceh

Deşi prototipul este încă destul de scump, potrivit creatorului său, "o a doua generaţie (de astfel de case, n.r.) ar trebui să coste circa 3 milioane de coroane (112.600 de euro), iar a treia generaţie aproximativ jumătate din acest preţ", a adăugat Mihal Trpak.

Odată imprimate, modulele corespunzătoare camerei de locuit şi sălii de baie vor fi fixate pe un nucleu din lemn cu ferestre mari şi vor fi apoi acoperite cu un tavan şi un acoperiş.

Citeste si:
Noi condiții de călătorie în Grecia. Cum suntem testați și cât stăm...
Cod de bare pentru vacanța în...

Unde se va afla locuința

Casa va fi în cele din urmă transportată la Praga, instalată pe un ponton şi remorcată până pe cheiul râului Vltava, unde va rămâne timp de doi ani.

"Nu avem un teren unde să o instalăm şi, în orice caz, pentru a face acest lucru, este nevoie de o autorizaţie de construcţie, care necesită până la doi ani pentru a fi eliberată", a explicat Mihal Trpak.

Dar, amplasată pe un râu, "nu veţi avea nevoie decât de consimţământul organismului responsabil pentru navigaţie, o procedură mult mai rapidă", a adăugat sculptorul ceh.

Potrivit lui, acoperişul şi pereţii acestei case inspirate din natură pot fi acoperiţi cu plante.

Citeste si:
Imprimantele 3D schimba infrastructura business-ului: o noua revolutie
Imprimantele 3D schimba...

Construcţia a întâmpinat şi anumite dificultăţi, întrucât betonul utilizat s-a dovedit a fi sensibil la schimbările de temperatură în timpul etapei de solidificare.

"Vom continua să încercăm să dezvoltăm proiectul. Este un proces de încercări şi erori", a precizat Mihal Trpak.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri