Locurile aglomerate, prost ventilate, în care oamenii sunt obligaţi să vorbească tare sau să ţipe pentru a se face auziţi reprezintă risc major de infecţie cu noul coronavirus, deoarece, cu cât o persoană vorbeşte mai tare, cu atât cresc şansele de a împrăştia în jur mai multe picături de salivă, despre care se ştie deja că sunt principalul vector de transmitere a COVID-19, se arată într-un articol Wall Street Journal.

Astfel, un factor major în răspândirea infecţiei îl reprezintă o activitate aparent benignă: vorbitul (tare) în public.

În cazul cântatului, lucrurile pot fi şi mai periculoase, aşa cum s-a întâmplat pe 10 martie 2020 în statul Washington, când 87% dintre participanţii la o repetiţie de cor bisericesc s-au infectat cu noul coronavirus. Lea Harmer, epidemiologist în cadrul departamentului de sănătate publică din comitatul Skagit (care face parte din statul Washington) a atras atenţia asupra rolului pe care îl pot juca astfel de evenimente „super contagioase” („superspreader”, în limba engleză), în care un număr mic de persoane poate infecta majoritatea celor prezenţi.

Astfel, în cazul din Washington, membrii corului şi-au schimbat locurile de patru ori în timpul repetiţiei care a durat două ore şi jumătate. Repetiţia s-a desfăşurat într-un loc înghesuit, iar majoritatea membrilor corului erau persoane în vârstă. În total, 53 din cei 61 de participanţi la repetiţie s-au infectat. Două persoane au decedat.

Conform epidemiologului Harmer, atunci când cântă, oamenii împrăştie în jur particule de salivă. În plus, cântăreţii au o respiraţie accelerată, ceea ce sporeşte şansele de a inhala particulele infecţioase.

Evenimente importante la care oamenii cântă şi vorbesc tare: spectacolele de muzică şi teatru sau nunţile

O dinamică similară a transmiterii coronavirusului poate avea loc în spaţiile în care oamenii sunt nevoiţi să vorbească tare, de-a lungul unor perioade îndelungate de timp. Astfel de spaţii pot fi sălile de gimnastică, spectacolele de teatru sau de muzică, locurile unde se desfăşoară nunţi sau petreceri.

În Japonia, din 61 de cazuri studiate în intervalul 15 ianuarie - 4 aprilie, multe au avut legătură cu aglomeraţia şi vorbitul tare - petreceri karaoke, cluburi sau baruri aglomerate, conform unui studiu citat de WSJ.

Conform altui studiu, 10% dintre persoanele infectate cu COVID-19 sunt responsabile pentru circa 80% dintre infectări. Explicaţia stă în faptul că unii oameni produc mai multe particule de salivă atunci când respiră sau vorbesc. Atunci când aceştia sunt infectaţi şi se află la momentul în care sunt extrem de contagioşi, o combinaţie dintre astfel de persoane şi spaţiile aglomerate, închise, prost aerisite poate duce la o astfel de „super contagiune”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri