Laura Codruta Kovesi, șefa noului Parchet European, acuză Malta că blochează operaționalizarea instituției prin faptul că nu a desemnat un candidat eligibil, scrie ziare.com.

"Din luna decembrie, tot procesul este amânat", a spus Kovesi într-un interviu pentru Euronews.

Comisia Europeană lua în calcul la începutul lunii iunie chiar să coboare standardele de recrutare pentru noul Birou al procurorului public UE, din cauză că Malta nu reuşea să găsească suficienți candidaţi corespunzători. Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, a descris situaţia ca fiind „extraordinară”, scrie publicația EUobserver, citată de Rador, potrivit newsweek.ro.

Într-o discuţie cu presa la Bruxelles, joi (4 iunie), Reynders a spus că Malta nu reuşeşte să găsească destui candidaţi care să se ridice la înălţimea cerinţelor funcţiei.

„Noi încă nu avem 27 de procurori europeni disponibili. Aceasta se datorează dificultăţilor legate de finalizarea listei malteze a candidaţilor”, a spus el.

„Prin urmare, noi luăm acum în calcul un amendament la regulile de funcţionare a comisiei de selecţie, pentru coborârea cerinţelor de recrutare dintre doi candidaţi eligibili”, a adăugat el, remarcând incapacitatea Maltei de a identifica persoane care să respecte condiţiile minimale.

Ce va face Kovesi la Parchetul European și de ce este amânată

Kovesi a mai spus că, odată ce va fi operațional, Parchetul European va investiga fraudele cu fonduri europene. "Vor fi dosare legate de persoane aflate în posturi-cheie, sau cu o putere economică mare. Vorbim de dosare cu prejudicii de peste 10 milioane de euro".

Fosta sefa a DNA a adăugat că se asteapta la "atacuri contra instituției și procurorilor".

Odată operațional, Parchetul European va avea puterea să investigheze și să pună în urmarire fraude la bugetul UE. Parchetul European nu va investiga afaceri mici. Criticile împotriva acestei organizații nu vor înceta, dar Laura Codruța Kovesi spune cî este pregătită pentru ele.

Urmărirea penală "va cerceta cazuri legate de persoane aflate în pozitii cheie sau persoane cu mijloace financiare puternice. Vorbim despre infracțiuni legate de TVA, cu daune de peste 10 milioane de euro. Mă aștept la atacuri împotriva instituției și procurorilor", a spus Laura Codruța Kovesi, pentru Euronews.

Malta este văzută ca un paradis al criminalității organizate, cu o clasă politică implicată în mari afaceri de corupție și asasinate la nivel înalt (uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia ar fi fost ordonată de fostul ministru maltez al Economiei).

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri