Localităţile elveţiene situate în valea muntelui Aggasizhorn, denumit astfel în onoarea unui cercetător din secolul al XIX-lea acuzat în prezent de opinii rasiste, au decis să menţină numele acestui munte cu o înălţime de circa 4.000 de metri, în pofida presiunilor ca el să fie schimbat, a relatat Agerpres.

Oraşele Guttannen, Grindelwald şi Fieschertal, situate într-una din zonele turistice cele mai frecventate ale Elveţiei, au confirmat într-un comunicat decizia lor de a menţine acest nume, dar în acelaşi timp ''se distanţează de teoriile obscure ale lui Louis Agassiz'', biolog şi geolog care a scris lucrări ce contestă darwinismul.

Campaniile pentru schimbarea numelui muntelui au fost iniţiate în anul 2010 şi s-au reactivat în ultimele săptămâni, profitând de mişcările antirasiste alimentate în unele ţări de moartea unui afroamerican, George Floyd, în timp ce era arestat de poliţie în oraşul american Minneapolis pe 25 mai.

''O schimbare de nume nu poate schimba istoria'', au subliniat în comunicatul lor administraţiile celor trei oraşe elveţiene, care şi în urmă cu zece ani au refuzat să redenumească muntele Aggasizhorn.

În lucrările sale, Aggasiz susţine poligenismul, teorii antropologice asociate rasismului ştiinţific conform cărora fiecare rasă are origini distincte.

Însă muntele din centrul Alpilor elveţieni este asociat mai mult cu lucrările lui Agassiz ca geolog decât cu cele biologice. Specializat în studiul gheţarilor, el a organizat în anul 1840 o expediţie pe muntele care acum îi poartă numele.

Anul trecut, oraşul elveţian Neufchatel a schimbat numele ''Spaţiului Louis Agassiz'' din cadrul Facultăţii de Litere a universităţii locale, redenumindu-l Tilo Frey, în memoria uneia dintre primele femei din Elveţia aleasă parlamentar şi care a decedat în anul 2008.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri