O veveriţă a fost testată pozitiv cu ciumă bubonică, în weekend, în statul Colorado din centrul Statelor Unite, ceea ce a determinat autorităţile statale să emită o atenţionare sanitară, informează Agerpres

Infecţia depistată la veveriţă a fost semnalată în oraşul Morrison din comitatul Jefferson, la aproximativ 27 kilometri sud-vest de capitala statului, Denver, după ce un alt caz a fost confirmat anterior în comitatul Broomfield, la nord-vest de Denver.

Potrivit rapoartelor, Colorado a emis o atenţionare sanitară după infecţia recent confirmată, citând o amplificare a activităţii asociate ciumei în acest stat.

Conform reprezentanţilor locali din domeniul sanitar, pisicile sunt în special sensibile la această boală bacteriană letală, răspândită de purici care trăiesc pe rozătoare sălbatice. Oamenii se pot infecta prin intermediul animalelor infectate sau a înţepăturilor de purici purtători.

Printre simptomele ciumei bubonice se numără febră mare, frisoane, dureri de cap şi greaţă, care apar la o săptămână după expunere.

În Mongolia, cetățenii sunt avertizați să nu consume carne de marmotă

Recent, un adolescent în vârstă de 15 ani suspectat de infecţie cu bacteria care provoacă ciuma bubonică a murit în provincia Gong-Altai din vestul Mongoliei. Cazul a fost confirmat de rezultatele testelor de laborator, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară.

Adolescentul din Mongolia ar fi consumat carne de marmotă cu puţin timp înaintea decesului, potrivit Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice (NCZD). Doi prieteni ai săi şi alte cincisprezece persoane care au intrat în contact cu el au fost izolaţi şi sunt trataţi la spitalele locale, a spus Narangerel, avertizând cetăţenii să nu consume carne de marmotă.

Două cazuri de ciumă bubonică au fost confirmate recent în provincia vecină Khovd, pacienţii fiind doi fraţi care au mâncat carne de marmotă.

Cazul adolescentului de 15 ani a fost semnalat în prima zi a săptămânii trecute.

Ciuma bubonică este o afecţiune bacteriană răspândită de purici care trăiesc pe corpul rozătoarelor sălbatice, precum marmotele. Poate ucide o persoană adultă în mai puţin de 24 de ore dacă nu este tratată la timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Serviciile sanitare ruse au anunţat miercuri că au demarat o campanie de depistare a ciumei bubonice în rândul populaţiei de rozătoare din republica Bureatia, o regiune care are graniţă comună cu Mongolia.

În nordul Chinei, autorităţile din oraşul Bayannur, situat în regiunea autonomă Mongolia Interioară, au descoperit recent un caz de ciumă bubonică la un cioban.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat săptămâna trecută că urmăreşte cu atenţie cazurile de ciumă bubonică din China, subliniind că situaţia actuală nu prezintă un risc sporit şi este "bine gestionată".

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri