Celebra carte "Mein Kampf" ("Lupta mea"), scrisă de Adolf Hitler, una dintre cele mai controversate lucrări ale secolului trecut, a fost publicată la 18 iulie 1925. În noiembrie 1918, după capitularea Germaniei, Adolf Hitler, un caporal austriac care luptase în armata germană, de curând mobilizat, şi-a început activitatea politică, promovând un discurs politic extremist şi antisemit.

Membrii Partidului Naţional-Socialist al Muncitorilor Germani, al cărui lider era Adolf Hitler, au încercat să organizeze la Munchen, la 8 noiembrie 1923, o lovitură prin care să preia puterea. "Puciul de la Berărie" a eşuat şi mulţi dintre liderii nazişti au fost închişi la Landsberg. În acest loc, Adolf Hitler a început să redacteze o lucrare-manifest, scrie Agerpres.

După ce a ieşit din închisoare, în decembrie 1924, a încercat să publice cartea, dar editorul Max Amman i-a sugerat să schimbe titlul original: "Patru ani şi jumătate de luptă împotriva minciunilor, stupidităţilor şi laşităţii" în "Mein Kampf".

Prima parte, conţinând multe aspecte autobiografice, a fost lansată în iulie 1925, iar partea a doua, în care îşi prezintă programul naţional-socialist, a văzut lumina tiparului în 1926. Hitler mai programase o ultimă secţiune, referitoare la politica externă, care ar fi trebuit să fie publicată în 1928, dar nu a mai văzut lumina tiparului. Hitler îşi prezintă astfel programul său, în care se regăsesc toate ororile pe care Europa le-a cunoscut în anii următori. Ideile sale antisemite şi anticomuniste sunt îmbinate cu teoriile despre rase, despre superioritatea "rasei arienilor" şi puritatea sângelui german, precum şi necesitatea "spaţiului vital" în Europa de Est.

Multe dintre acţiunile întreprinse după ce a cucerit puterea, în ianuarie 1933, sunt descrise în sutele de pagini ale cărţii. Cartea a fost tradusă în engleză, însă într-o ediţie în care multe pasaje erau eliminate, fiind însoţită de numeroase note explicative. Cartea a fost vândută în aproximativ o jumătate de milion de exemplare, înainte ca justiţia americană să interzică, în 1939, difuzarea acestei versiuni, realizate de jurnalistul Alan Cranston, la solicitarea dictatorului nazist.

În primul an al apariţiei s-a vândut în 9.473 de exemplare. Vânzările au fost slabe până în 1933, anul în care Hitler a ajuns la putere. În total, până în 1945, au fost vândute peste 10 milioane de exemplare, Adolf Hitler încasând milioane de mărci din drepturile de autor. În timpul regimului nazist, exista chiar un ritual ca tinerilor căsătoriţi să li se facă cadou un exemplar din "Mein Kampf".

Sursa foto: Everett Collection / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri