Un nou studiu, publicat la sfârşitul săptămânii în jurnalul Science, sugerează că pandemia de COVID-19 - şi restricţiile de circulaţie asociate - au condus la o scădere a zgomotului seismic.

Pământul vibrează în mod natural ca urmare a unei varietăţi de procese geologice, însă activităţile umane, printre care se numără călătoriile şi activităţile industriale, produc, de asemenea, vibraţii care străbat scoarţa Pământului, scrie Agerpres.

Cercetătorii care au studiat scăderea zgomotului seismic asociat activităţilor umane au constatat reduceri semnificative în special în apropierea centrelor urbane, cu precădere New York şi Singapore. Dar chiar şi senzorii seismici îngropaţi adânc în subteran au înregistrat reduceri ale zgomotului seismic asociat activităţilor umane.

Cercetătorii au analizat reducerea zgomotului în 268 de staţii seismice din 117 ţări. Efectul de amortizare asociat pandemiei s-a manifestat mai întâi în China, urmată de Europa şi America de Nord.

Reducerea vibraţiilor este cea mai recentă caracteristică a ceea ce unii oameni de ştiinţă numesc ''antropauză'' - reducerea poluării şi a zgomotului în urma pandemiei.

"Acesta este primul studiu la nivel mondial asupra impactului antropauzei asociate coronavirusului asupra pământului de sub picioarele noastre", a declarat Stephen Hicks, seismolog la Imperial College London şi coautor al cercetării, citat într-un comunicat.

În ultimele decenii, pe măsură ce oraşele şi populaţiile umane s-au extins, nivelurile zgomotului seismic asociat activităţii umane au crescut. Zgomotul seismic produs de oameni poate îngreuna detectarea activităţii seismice naturale a Pământului de către senzori.

Cercetătorii sugerează că aşa-numita antropauză i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte noi tehnici de filtrare a zgomotului seismic provocat de oameni şi să îşi perfecţioneze evaluarea tipurilor de semnale seismice ce ar putea precede un dezastru natural, precum un cutremur, o alunecare de teren sau o erupţie vulcanică.

''Odată cu extinderea urbanizării şi creşterea populaţiei globale, tot mai multe persoane vor trăi în zone periculoase din punct de vedere geologic'', a declarat autorul principal al studiului, Thomas Lecocq, cercetător la Observatorului Regal Belgian.

"Prin urmare, va deveni mai important ca niciodată să putem face diferenţa între zgomotul natural şi cel provocat de oameni, astfel încât să putem 'asculta' şi monitoriza mai bine mişcările solului de sub picioarele noastre", a explicat Lecocq. ''Acest studiu ar putea ajuta la lansarea acestui nou domeniu de studiu'', a adăugat specialistul.

Retail jobs

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri