Germania cere Rusiei să investigheze îmbolnăvirea subită a lui Navalnîi

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, după ce medicii au găsit indicii ale unei substanţe toxice în organismul acestuia, scrie G4Media.

Lui Navalnîi, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, i s-a făcut rău într-un avion în Rusia, săptămâna trecută, a fost tratat într-un spital din Siberia, iar sâmbătă a fost transportat în Germania pentru tratament.

Kremlinul a anunţat că nu este clar ce a provocat îmbolnăvirea lui Navalnîi şi că testele iniţiale nu au arătat că a fost otrăvit, aşa cum acuză apropiaţii acestuia.

Medicii germani care îl tratează pe Navalnîi la un spital din Berlin au anunţat că analizele medicale au indicat că a fost otrăvit.

”În lumina rolului proeminent jucat de Navalnîi în opoziţia politică din Rusia, autorităţile sunt solicitate să investigheze urgent această crimă, în detaliu, şi să o facă în totală transparenţă”, a afirmat Merkel într-un comunicat comun cu ministrul de Externe Heiko Maas.

Citeste si:
Coronavirus: Merkel anunţă anularea summitului UE din noiembrie...
Coronavirus: Angela Merkel...

Navalnîi a fost un opozant incomod pentru Kremlin de peste 10 ani, expunând ceea ce el a afirmat că este corupţia la nivel înalt şi mobilizând protestatari tineri. El a fost reţinut în mai multe rânduri pentru organizarea de adunări publice şi demonstraţii şi dat în judecată din cauza investigaţiilor sale de corupţie. Lui Navalnîi i s-a interzis să candideze în alegerile prezidenţiale din 2018.

Guvernul german a anunţat anterior că Navalnîi este păzit în spital din cauza îngrijorărilor pentru siguranţa sa.

Rusia nu a reacţionat imediat la declaraţiile germane.

Citeste si:
Rusia acuză SUA că vrea să instige la o revoluție în Republica Moldova
Rusia acuză SUA că vrea să...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri