Charlie Hebdo publică din nou caricaturile cu profetul Mohamed care au făcut din acest săptămânal o ţintă a atentatului din ianuarie 2015, a anunţat conducerea publicaţiei, înaintea deschiderii procesului a 14 suspecţi implicaţi în atacul comis în urmă cu peste cinci ani şi jumătate, transmite AFP, preluat de Agerpres.

''Nu ne vom ascunde niciodată. Nu vom renunţa niciodată'', a explicat directorul săptămânalului satiric, Riss, în numărul a cărui copertă reia caricaturile respective. Publicaţia se va afla pe tarabe de miercuri dimineaţă şi va fi accesibilă online marţi la prânz, cu câteva ore înaintea procesului complicilor jihadiştilor care au decimat redacţia Charlie Hebdo la 7 ianuarie 2015.

Aceste 12 desene, publicate iniţial de cotidianul danez Jyllands-Posten pe 30 septembrie 2005, ulterior de Charlie Hebdo în 2006, îl arată printre altele pe profetul Mohamed purtând o bombă în loc de turban.

Săptămânalul satiric francez a fost ameninţat în mai multe rânduri, redacţia sa a fost incendiată, până la atacul terorist din 7 ianuarie 2015 în care mai mulţi redactori, fotoreporteri şi caricaturişti au fost împuşcaţi mortal, ceea ce a provocat o undă de şoc la nivel mondial şi manifestaţii de amploare în Franţa.

Una dintre caricaturile ce vor fi republicate de Charlie Hebdo a fost realizată de către Cabu, asasinat în atentatul din ianuarie 2015.

''Ni s-a cerut începând din ianuarie 2015 să producem alte caricaturi ale lui Mohamed. Am refuzat mereu, nu pentru că acest lucru ar fi interzis, legea ne permite, ci pentru că ar fi nevoie de un bun motiv pentru a o face, un motiv să aibă un sens şi care să aducă ceva în dezbatere'', a explicat redacţia Charlie Hebdo.

''Reproducerea acestor caricaturi, în această săptămână a deschiderii procesului în cazul atentatelor din ianuarie 2015, ni s-a părut indispensabilă'', a adăugat publicaţia franceză.

Un număr de 14 suspecţi urmau să compară în luna mai în faţa instanţei pentru presupusul rol în ancheta asupra atentatelor de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo şi de la un supermarket kosher de la periferia Parisului.

Sistemul de justiţie francez funcţionează la un nivel minim ca urmare a regulilor de izolare stricte impuse în Franţa pentru a limita răspândirea epidemiei COVID-19, audierile fiind amânate, iar judecătorii tratând chestiunile urgente în regim de videoconferinţă.

Cei trei autori, lichidaţi toţi de poliţie după atac, au ucis 17 persoane în primul dintr-un val de atentate islamiste fără precedent comise în Franţa în 2015 şi 2016 şi soldate cu 246 de morţi.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au ucis 12 persoane în atacul de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, înainte de a fi lichidaţi două zile mai târziu de forţele speciale antiteroriste franceze.

A doua zi, islamistul Amédy Coulibaly a omorât o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. Pe 9 ianuarie 2015, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri