Decanul diplomației arabe a decedat la 91 de ani

Emirul din Kuweit, șeicul Sabah al-Ahmed al-Sabah, a murit la vârsta de 91 de ani. Succesorul său va fi, cel mai probabil, fratele său vitreg, șeicul Nawaf al-Ahmed, în vârstă de 83 de ani, potrivit Digi24.

În iulie, șeicul Sabah a fost dus în SUA pentru tratament medical, în urma unei intervenții chirurgicale în Kuweit. Motivul operației nu a fost dezvăluit.

El a condus statul bogat în petrol din 2006, dar i-a condus politica externă de mai bine de 50 de ani.

Sabah a fost supranumit „decanul diplomației arabe” pentru eforturile sale de a restabili relațiile cu statele care au sprijinit Irakul în timpul războiului din Golf din 1990-1991, când Kuweitul a fost invadat de forțele irakiene

De asemenea, emirul a acționat adesea ca un mediator în disputele regionale, inclusiv în disputa diplomatică aflată în desfășurare între Arabia Saudită, aliații săi și Qatar.

Citeste si:
Încă 3 țări anunță primele cazuri de coronavirus
Încă 3 țări anunță primele...

De asemenea, Kuweitul nu a intervenit în războiul civil din Siria, găzduind în schimb mai multe conferințe ale donatorilor pentru ajutor umanitar.

Șeicul Sabah a devenit emir al Kuweitului în ianuarie 2006. El fusese prim-ministru sub emirul Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah și de câțiva ani era considerat conducătorul de facto al emiratului.

Anterior, a fost ministru de externe din 1963 până în 1991 și din 1992 până în 2003.

Kuweitul - care are o populație de 4,8 milioane de locuitori, inclusiv 3,4 milioane de străini - are a șasea cea mai mare rezervă de petrol din lume și este un aliat major al SUA. Emiratul a fost condus de familia Sabah în ultimii 260 de ani.

Citeste si:
Infecționist: Gripa dublează riscul de deces al unui pacient bolnav...
Prof. Dr. Victoria Aramă:...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri