Polonia aşteaptă concesii din partea Bruxellesului după ce a blocat bugetul UE

Polonia se aşteaptă ca Bruxellesul să facă noi propuneri pentru ieşirea din impasul creat după ce această ţară, împreună cu Ungaria, a blocat prin veto bugetul multianual al UE şi planul european de relansare, în sumă totală de 1.800 miliarde de euro, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului.

La reuniunea de luni a ambasadorilor la UE ai statelor membre, Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea bugetului pe 2021-2027 şi a pachetului de relansare, din cauza unei prevederi ce condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept, scrie Agerpres.

'Aşteptăm noi propuneri care să fie coerente cu tratatele UE şi, în al doilea rând, să fie în concordanţă cu concluziile (deciziile) Consiliului European din iulie, când a fost convenit bugetul UE', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, la postul public de radio.

Ambele ţări riscă să piardă accesul la zeci de miliarde de euro din fonduri UE dacă această condiţionare, introdusă de liderii UE în iulie şi întărită de Parlamentul European, va fi menţinută.

Citând o sursă apropiată guvernului de la Varşovia, cotidianul Dziennik Gazeta Prawna scrie că Polonia este conştientă că va fi imposibil să elimine această condiţionare, dar că va saluta scenarii care să dilueze mecanismul ce leagă finanţarea de conformarea la statul de drept.

Citeste si:
Polonia: A fost inaugurată cea mai adâncă piscină din lume
Polonia: A fost inaugurată...

Una din propunerile poloneze presupune că executivul UE ar cere unanimitate dacă ar dori să blocheze plăţi către un stat membru.

În acest scenariu, întrucât Ungaria s-a alăturat Polonia în lupta cu Bruxellesul, în practică va fi imposibilă activarea condiţionării plăţilor UE de respectarea statului de drept.

Vetoul polono-ungar înseamnă că, probabil, banii pentru redresarea economică a ţărilor UE de pe urma recesiunii declanşate de pandemia COVID-19 vor veni cu întârziere faţă de planul iniţial, în care ar fi început să fie distribuiţi de la mijlocul lui 2021.

Statele UE urmează să discute paşi suplimentari joi. Polonia a descris luni acest veto drept începutul unei dezbateri menite să se ajungă la un compromis.

Citeste si:
UE ne oferă 370 de milioane de euro ca să rezolvăm problema...
România va primi 370 de...

'Nu vă grăbiţi, acestea sunt doar discuţii la nivel de ambasadori, cea mai importantă dezbatere încă nu a avut loc', a spus ministrul adjunct de externe, Szymon Szynkowski vel Sek, la televiziunea publică.

'Polonia vrea ca pactul pe termen lung să fie adoptat cât mai curând posibil ... dar aceasta nu se poate face pe seama suveranităţii statelor membre', a subliniat el.

Un sondaj întreprins de organizaţia United Surveys a arătat că 57% dintre polonezi sprijină acest veto, în vreme ce 20% sunt împotriva blocării bugetului UE.

În acelaşi timp, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este susţinut de 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, conform unui alt sondaj.

Citeste si:
Președintele Consiliului Concurenței: PIB-ul României stă...
Președintele Consiliului...

Sursa foto: William.Vaccaro / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri