Orașul american care va sta pentru două luni în întuneric

În cel mai nordic oraș american, Utqiagvik, din Alaska, cunoscut și ca Barrow, soarele a răsărit pentru ultima dată în acest an pe 18 noiembrie. Pentru cel puțin două luni de acum, soarele nu își va mai face apariția, potrivit The Washigton Post.

Întunericul extins este ceea ce definește o "noapte polară", un fenomen la latitudini înalte care vizitează cercurile arctice și antarctice în fiecare iarnă. Din cauza înclinării Pământului pe axa sa, regiunile din Cercul Arctic pot rămâne cu „spatele” la soare zile, săptămâni sau chiar luni la un moment dat între echinocțiile de toamnă și primăvară.

Însă, pe timpul verii, în schimb, soarele strălucește 24 de ore pe zi în "țara soarelui de la miezul nopții".

Odată cu apropierea ”nopții”, zillele au devenit mult mai scurte începând cu iunie. Pe 1 noiembrie, Utqiagvik a beneficiat de lumina zilei pentru cinci ore și 42 de minute, soarele răsărind la 10:18. Pe 18 noiembrie, soarele a mai fost văzut doar pentru 34 de minute, apunând în jurul prânzului. Până la sfârșitul lui ianuarie, soarele va fi ”în trecăt” în oraș.

Sursa Video: Alaska's Weather Source/ Facebook

Citeste si:
Gaură în stratul de ozon, de trei ori mai mare decât Groenlanda
Gaură în stratul de ozon, de...

Noapte sau zi

Două luni de întuneric ar putea suna îngrozitor, mai ales pentru o regiune în care nici temperaturile nu sar de zero grade Celsius. Însă același lucru se întâmplă și cu lumina zilei. Utqiagvik va fi ”pe lumină” din 11 mai până pe 18 august, în continuu.

La polul Nord, dar și Sud există un singur răsărit și un singur apus pe an. Soarele răsare la echinocțiul de primăvară și apune în timpul celui de toamnă. La Polul Nord, aceasta înseamnă că lumina zilei rămâne între martie și septembrie. În timpul toamnei și iernii, întunericul durează șase luni, singura urmă de lumină fiind cea dată de stele sau lună.

Cu toate acestea, locațiile de pe Pământ pot vedea aceeași durată a luminii solare în fiecare an, cu mici diferențe din cauza munților sau văilor. Utqiagvik vede aproximativ același număr de ore de lumina soarelui ca Miami, Sydney și Moscova; totul se echilibrează. La ecuator, fiecare zi este de aproximativ 12 ore, cu fluctuații sezoniere amplificate la capetele de pol.

Utqiagvik găzduiește în jur de 4.400 de oameni, limba vorbită este engleza, iar media de vârstă a rezidenților este de 28 de ani.

Citeste si:
Cât costă o vacanță exotică la Polul Sud
Zbor deasupra Polului Sud, o...
Sursa foto: www.alaskasnewssource.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri