Preşedintele ales Joe Biden a anunţat că America s-a "întors, gata să conducă lumea", cu ocazia prezentării viitoarei sale echipei de politică externă şi securitate naţională, informează Agerpres.

Purtând mască şi păstrând distanţa de siguranţă, măsuri impuse de pandemia de COVID-19, pe o scenă mare în fieful său Wilmington, democratul în vârstă de 78 de ani a prezentat primele şase mari nume desemnate să îi fie alături după ce se va muta la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Discursul său a fost marcat de mesaje-cheie precum revenirea la multilateralism, opusul devizei "America Întâi" a administraţiei Donald Trump, precum şi "determinarea" sa de a combate schimbările climatice.

"Aceasta este o echipă care reflectă faptul că America s-a întors, gata să conducă lumea şi să nu se retragă din ea", a spus Joe Biden, alături de care s-a aflat viitoarea vice-preşedintă Kamala Harris.

Această primă rundă de numiri include mai multe personalităţi experimentate care au făcut parte din administraţia Obama, precum Antony Blinken, viitorul secretar de stat.

"Nu putem rezolva singuri problemele lumii, trebuie să lucrăm cu alte ţări", a declarat Blinken, adjunctul secretarului de stat american în administraţia Obama, care a subliniat, în intervenţia sa, necesitatea "cooperării" şi a "parteneriatului" cu ţările străine.

"Multilateralismul a revenit, diplomaţia a revenit", a subliniat, la rândul ei, viitoarea ambasadoare a SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Semnalând angajamentul de a aborda "criza climatică", viitorul preşedinte al SUA a creat o funcţie de emisar special pentru John Kerry, fostul şef al diplomaţiei americane, pentru ca acesta "să se mobilizeze pentru a face faţă" acestei "ameninţări existenţiale".

"Nu subestimez nici măcar o secundă dificultăţile în îndeplinirea angajamentelor mele îndrăzneţe" a spus preşedintele ales, care a promis că din prima zi a mandatului său va readuce SUA în Acordul de la Paris şi se va angaja pentru atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. "Dar, în acelaşi timp, nimeni nu ar trebui să subestimeze o secundă hotărârea mea de a face acest lucru".

John Kerry, care a semnat el însuşi, în numele SUA, acordul climatic negociat în 2015, a solicitat, la rândul său, comunităţii internaţionale "mai multă ambiţie", spunând că acest acord nu este "suficient de unul singur".

Joe Biden, care a afirmat că doreşte să acorde un loc mai mare femeilor şi minorităţilor în administraţia sa, a desemnat primul hispanic în fruntea securităţii interne, pe Alejandro Mayorkas, şi prima femeie în fruntea serviciile de informaţii, Avril Haines.

Jake Sullivan, numit consilier de securitate naţională, este un apropiat al liderului democrat.

Joe Biden intenţionează, de asemenea, potrivit unei surse din anturajul său, să numească la Trezorerie pe fosta preşedintă a Băncii Centrale, Janet Yellen, funcţie ocupată până acum doar de bărbaţi.

Prin alegerea unor personalităţi calificate şi obişnuite cu puterea, fără a produce surprize, Joe Biden semnalează revenirea la o politică mai tradiţională decât cea a predecesorului său Donald Trump, novice în politică în momentul câştigării alegerilor cu promisiunea "de a o rupe cu establishment-ul".

Trump își acceptă, treptat, înfrângerea

După două săptămâni de negare fără precedent în istoria americană, preşedintele Trump a dat undă verde într-o postare pe Twitter, luni seara, procesului de tranziţie la administraţia Biden. Cu toate acestea, Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Chiar înaintea tweet-ului preşedintelui, agenţia guvernamentală responsabilă cu protocolul de tranziţie, GSA, a trimis o scrisoare prin care îl informa pe Joe Biden despre începerea în cele din urmă a procesului, printr-o decizie "independentă". A se înţelege că această decizie nu a venit ca urmare a deciziei preşedintelui Trump, ci după certificarea rezultatelor în mai multe state-cheie şi a valului de nereuşite în instanţă pentru echipa de campanie a lui Trump. După Michigan luni, Pennsylvania a certificat, la rândul său, marţi, victoria lui Joe Biden.

Începerea procesului de tranziţie înseamnă deblocarea fondurilor pentru ca echipa Biden să se poată organiza şi deschide uşa către administraţia Trump pentru coordonare pe subiecte fierbinţi, cum ar fi viitoarea campanie de vaccinare anti-COVID-19. De asemenea, Joe Biden va avea de acum acces la informaţii clasificate.

Părând tot mai izolat în încercarea sa de a nega înfrângerea, Donald Trump a avut o intervenţie foarte scurtă şi mai puţin obişnuită. Fără a menţiona alegerile, el a salutat noul record al Bursei de Valori din New York, Dow Jones, care a depăşit pentru prima dată limita simbolică de 30.000 de puncte, precum şi progresele înregistrate în vederea obţinerii unui vaccin împotriva COVID-19. Un alt eveniment pe agenda sa este graţierea a doi curcani, obicei organizat în mod tradiţional la Casa Albă înaintea sărbătoririi Zilei Recunoştinţei

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri