Directorul programului nuclear din Iran a fost asasinat lângă Teheran. Ministrul de externe al Iranului: „Un act terorist”

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, a fost asasinat la Teheran, a confirmat Ministerului iranian al Apărării, citat de BBC News si preluat de Digi24. Ministrul de Externe al Iranului a condamnat asasinarea omului de știință, pe care a calificat-o drept „un act terorist”.

Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului, conform agenţiei Fars. Martorii au auzit focuri de armă şi explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

„În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat o mașină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, se spune în comunicatul Ministerului Apărării de la Teheran.

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit "Amad" ("Speranţă"). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul "Amad" s-a încheiat la începutul anilor 2000.

În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara că Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. "Să reţineţi acest nume: Fakhrizadeh", a afirmat Netanyahu.

Citeste si:
Regulamentul european care le poate da politicienilor puterea de a...
Regulamentul european care le...

UPDATE

Iranul amenință că va riposta după ce directorul programului nuclear al țării a fost asasinat în apropiere de capitala Teheran. Șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a sugerat că atacul ar fi fost comis de Israel.

„Vom lovi ca fulgerul asupra asasinilor acestui martir şi îi vom face să regrete acţiunea”, a declarat, potrivit agenţiei Reuters, Hossein Dehghan, consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian.

„Teroriştii l-au asasinat pe un eminent om de ştiinţă iranian. Acest act de laşitate, care prezintă indicii serioase privind rolul Israelului, arată disperarea pentru acte beligerate a autorilor. Comunitatea internaţională trebuie să pună capăt ruşinoaselor standarde duble şi să condamne acest act specific terorismului de stat”, a transmis Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

Citeste si:
UE îndeamnă Iranul să renunţe la îmbogăţirea uraniului
UE îndeamnă Iranul să renunţe...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri