Consiliul Guvernatorilor Bancii Central Europene (BCE) a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 3,75%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, in conformitate cu asteptarile analistilor.

Este a saptea majorare decisa de BCE din decembrie 2005. Majorarea anterioara a avut loc in decembrie 2006, de la 3,25% la 3,50%.Analistii economici au estimat ca BCE va creste rata dobanzii de politica monetara la 3,75% si va lasa deschisa posibilitatea unor majorari ulterioare.

Economistul Michael Schubert de la Commerzbank a spus ca se indoieste ca BCE va considera iar rata dobanzii mica si ca bancherii centrali vor pastra din declaratia lor anterioara doar calificativul de "confortabila" pentru rata dobanzii. "Acest lucru lasa deschisa posibilitatea unor noi cresteri ale ratei dobanzii, fara sa precizeze cand anume se va intampla acest lucru". Economistul Klaus Baader de la banca de investitii Merrill Lynch a spus miercuri ca BCE nu vrea sa schimbe asteptarile pietei legate de o noua crestere a ratei dobanzii.

Investitorii vor urmari cu atentie conferinta de presa de joi a presedintelui Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet, ca sa obtina semnale legate de evolutia politicii monetare. Jean-Claude Trichet a declarat, luna trecuta, la conferinta de presa de la Frankfurt, ca BCE va actiona ferm si la timp pentru pastrarea stabilitatii preturilor.