Premierul britanic Boris Johnson se va deplasa la Bruxelles ''în următoarele zile'' pentru a se întâlni cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, o misiune de ultimă oră pentru a debloca negocierile post-Brexit aflate încă în impas, notează Agerpres.

''Situaţia pare foarte complicată şi există toate şansele să nu reuşim'', a avertizat totuşi un oficial britanic.

Ce blochează încheierea unui acord

După o convorbire telefonică foarte aşteptată, Boris Johnson şi Ursula von der Leyen au putut constata, încă o dată, ''că nu sunt întrunite condiţiile'' pentru finalizarea unui acord post-Brexit.

Ziua sosirii premierului britanic nu a fost încă stabilită, dar el nu va participa, în niciun caz, la summitul european programat joi şi vineri în capitala Belgiei.

Trei puncte blochează încă încheierea unui acord: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Londra în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

Ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un acord

Fără un acord care să le guverneze relaţia de la 1 ianuarie, Regatul Unit şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri