9 Decembrie 2020

Coronavirus: Japonezii folosesc dispozitive cu ultraviolete pentru a îi atrage din nou pe cititori în biblioteci



Administratorii bibliotecilor din Japonia speră că un dispozitiv care sterilizează cărţile cu ajutorul razelor ultraviolete (UV) va oferi cititorilor asigurarea de care aceştia au nevoie pentru a putea să revină în spaţiile de lectură pe durata pandemiei de coronavirus, scrie Agerpres.

Bibliotecile din întreaga Japonie instalează în această perioadă astfel de dispozitive, care au nevoie de doar 30 de secunde pentru a steriliza o carte folosind radiaţia ultravioletă şi îi flutură apoi paginile pentru a o curăţa de praf.

Biblioteca Narimasu din Itabashi, un oraş situat la nord de Tokyo, are instalată o astfel de maşină încă din 2018, însă directorul instituţiei spune că dispozitivul este folosit în prezent de trei ori mai mult în raport cu anii precedenţi.

Cititorii pot folosi această maşină, amplasată lângă recepţie, după ce au primit cartea dorită şi, apoi, încă o dată, atunci când predau volumul împrumutat. Totuşi, folosirea dispozitivului nu este obligatorie.

Pentru mulţi cititori care erau prezenţi miercuri în biblioteca menţionată, dispozitivul era perceput atât ca o noutate, cât şi ca o metodă preventivă de combatere a maladiei COVID-19.

Eriko Isozaki, care vine săptămânal la bibliotecă pentru a împrumuta cărţi pentru copii, spune că dispozitivul l-a distrat pe fiul ei, care părea fascinat de lumina albastră a acestuia.

Mulţi dintre abonaţii bibliotecii sunt persoane vârstnice, iar siguranţa lor este extrem de importantă pentru administratorii instituţiei.

Numeroşi cititori au utilizat dispozitivul atunci când au predat cărţile împrumutate, inclusiv abonatul Yasuhito Kobayashi, în vârstă de 77 de ani.

"Mă simt uşurat să văd că ei sterilizează cărţile... dar nu sunt sigur cât de eficientă este de fapt această metodă", a declarat el.

Deşi Japonia a reuşit să evite înregistrarea unui număr mare de cazuri de COVID-19 şi de decese asociate acestei maladii, aşa cum se întâmplă în multe ţări, se confruntă în prezent cu cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus.

Până miercuri, Japonia raportase 167.33 de cazuri de coronavirus şi 2.458 de decese.



Citeste si