Austria cere legalizarea sinuciderii asistate

Austria încalcă legea fundamentală transformând sinuciderea asistată într-o faptă penală, a decis Curtea Constituţională din această țară, ordonând guvernului să legifereze pentru a ridica interdicţia până la sfârşitul anului viitor, relatează Digi24.

„Decizia de a se sinucide în deplină conştiinţă trebuie respectată de legiuitor”, a declarat în faţa jurnaliştilor preşedintele Curţii Christoph Grabenwarter, precizând că abrogarea va intra în vigoare la 31 decembrie 2021.

Cu toate acestea, pentru a evita abuzurile, este necesar că ea să fie „luată în mod liber, fără nicio influenţă”, a adăugat judecătorul.

Cea mai înaltă instanţă judiciară a fost sesizată de mai multe persoane în cauză, inclusiv un medic şi două persoane cu boli incurabile.

În această ţară catolică din Europa Centrală, sinuciderea asistată se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare.

Citeste si:
Trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comerț este...
USR și UDMR pierd la CCR:...

Guvernul de coaliţie format din conservatori şi Verzi a pledat pentru menţinerea legislaţiei, invocând „potenţialele abuzuri” ale unui regim liberalizat de sinucidere asistată.

El afirmă de asemenea că s-a menţinut un „echilibru just”, în timp ce persoanele aflate la sfârşitul vieţii ar putea refuza insistenţa terapeutică.

Reclamanţii, pe de altă parte, consideră că interdicţia sinuciderii asistate, bazată pe considerente creştine, încalcă dreptul la libertatea religioasă.

Citeste si:
Austria speră ca UE să sancționeze serios Rusia pentru procesul lui...
Austria speră ca UE să...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri