12 Martie 2007

Bush: SUA sunt pregatite sa reduca subventiile pentru agricultura

SUA sunt pregatite sa reduca subventiile agricole, insa vor sa asigure accesul bunurilor pe piata, a declarat presedintele SUA, George W. Bush, in timpul unui turneu diplomatic in America Latina.

Bush a declarat, intr-o conferinta de presa in Uruguay, ca a discutat cu presedintele Tabare Vazquez despre promovarea rundei de negocieri pentru comertul global de la Doha si ca este optimist in legatura cu posibilitatile incheierii unei intelegeri, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Cu o zi inainte, in Brazilia, Bush si omologul sau Luiz Inacio Lula da Silva s-au declarat, de asemenea, incezatori in progresul negocierilor de la Doha.
Liderii mondiali au reinnoit, in acest an, eforturile de a incheia acordul global pentru liber schimb, dupa suspendarea negocierilor, in 2006.

"Statele Unite sunt complet pregatite sa reduca subventiile agricole, vrem doar sa ne asiguram ca produsele noastre au acces la piata", a spus Bush. Producatorii agricoli majori din America de Sud, precum Brazilia, au jucat un rol cheie in oprirea tratativelor de la Doha, deoarece acestea au insistat, alaturi de alte economii emergente, ca SUA sa reduca subventiile pentru ferme si ca Uniunea Europeana sa scada tarifele pentru importuri in agricultura.

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a relansat oficial runda de negocieri de la Doha luna trecuta, dupa jumatate de an de suspendare.



Citeste si