Angela Merkel nu refuză ideea unei colaborări cu Rusia pentru crearea de vaccinuri anti-COVID

Guvernul german a confirmat convorbirea telefonică pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o în ziua precedentă cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul căreia şi-a exprimat disponibilitatea pentru o cooperare bilaterală în vederea explorării creării unei capacităţii comune de producţie de vaccinuri împotriva COVID-19, relatează Agerpres.

Merkel a subliniat în discuţia cu Putin că ''este deschisă unei cooperări bilaterale cu obiectivul facilitării capacităţii productive (pentru vaccinuri) în Europa'', a declarat Ulrike Demmer, purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin.

Întrebată dacă Germania ia în calcul posibilitatea să-şi vaccineze populaţia şi cu vaccinul rusesc Sputnik V, ea a amintit, ''pentru a contextualiza'', că ''dacă este vorba despre deschiderea capacităţii productive în Europa pentru fabricarea vaccinului rusesc'', acest lucru ar fi posibil numai după autorizarea acestuia de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

La fel s-a exprimat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Sănătăţii, Sebastian Gulde, care a spus că ''de îndată ce va exista o cerere de autorizare, aceasta va fi analizată corespunzător de către EMA'', dar a adăugat că nu are cunoştinţă ca producătorul vaccinului rusesc (Institutul Gamaleia) să fi formulat până în prezent o astfel de cerere.

Guvernul rus a anunţat că Putin şi Merkel au avut o convorbire telefonică în cadrul căreia, potrivit Kremlinului, au abordat posibilitatea ca Rusia şi Germania să producă în comun vaccinuri împotriva COVID-19.

Citeste si:
Noile tulpini amenință Germania: ce spune Angela Merkel
Noile tulpini amenință...

Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat luna trecută Autorizaţia de Comercializare Condiţionată (CMA) pentru vaccinul produs de compania germană BioNtech în colaborare cu cea americană Pfizer. Un alt vaccin împotriva COVID-19 realizat de o societate farmaceutică germană, CureVac, se află încă în faza testelor clinice.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri