13 Ianuarie 2021

Oceanele Pământului au înregistrat temperaturi RECORD în 2020



Statul acasă, la care ne-a obligat pandemia, a ajutat la ”odihna” atmosferei, însă încă mai sunt multe lucruri de reparat. Cât despre emisiile de gaze de seră, acestea au contiunat să crească îngrijorător în 2020, scrie sciencenews.org.

Măsurătorile temperaturii apelor de pe tot globul au arătat că întreaga cantitate de căldură stocată de oceane în 2020 a fost mai mare decât în orice alt an, începând cu 1995, când a fost înregistrat un record, potrivit informațiilor notate de cercetători în revista Advances in Atmospheric Sciences. Monitorizarea temperaturii oceanelor este foarte importantă, deoarece aceasta duce la topirea ghețarilor din Groenlanda și Antarctica, crescând nivelul apelor mărilor, dar și schimbând forma furtunilor tropicale.

Pentru a calcula energia termică stocată în apele oceanelor, cercetătorii au folosit date de temperatură de la senzori ancorați, dar și de la roboți subacvatici. Din informațiile culese, cercetătorii au ajuns la concluzia că oceanele au stocat în 2020 căldura necesară pentru fierberea a 1,3 miliarde de oale cu apă.

Această analiză ar putea supraestima nivelul căldurii din apele oceanelor, astfel că cercetătorii folosesc și o altă metodă de calcul, clasică. Potrivit acesteia, din 2019 până în 2020 oceanele s-au încălzit cu aproximativ 1 sextillion de juli, ceea ce reduce miliardele de mai sus la 65 de milioane de oale cu apă (un indicator la fel de îngrijorător).

Alți trei ani în care s-au înregistrat recorduri ale apelor oceanelor sunt 2017, 2018 și 2019, cercetătorii spunând că se află în permanență în căutarea unor soluții.



Citeste si