Radiotelescopul european LOFAR a dezvăluit date despre ”Universul tânăr”

Oamenii de ştiinţă care administrează radiotelescopul european LOFAR au dezvăluit, în urma unei serii de studii ştiinţifice, imagini de o precizie fără precedent care arată zeci de mii de galaxii ce au format stele în Universul aşa-zis "tânăr".

Este vorba despre cea de-a doua serie de date ştiinţifice furnizate de LOFAR, o reţea compusă din aproximativ 70.000 de antene repartizate în zece ţări din Europa. Ele observă particule care circulă în spaţiu cu o viteză apropiată de cea a luminii, accelerate de diverse evenimente cosmice, precum explozii ale unor stele, coliziuni între roiuri galactice şi activităţi ale unor găuri negre, scrie Agerpres.

Acele particule ajung până la distanţe şi, deci, până la vârste la care Universul era încă "tânăr", iar LOFAR detectează semnale emise de cele mai îndepărtate obiecte cosmice detectate, când Universul avea doar un miliard de ani. În prezent, vârsta Universului a fost estimată la 13,8 miliarde de ani.

"Nucleul ştiinţific al proiectului este acela de a studia formarea galaxiilor şi funcţionarea găurilor negre din centrele lor", a explicat pentru AFP astronomul Cyril Tasse, care lucrează la Observatorul Paris-PSL.

El este unul dintre autorii celor 14 studii dedicate datelor inedite furnizate de LOFAR, centralizate şi prezentate într-un număr special al revistei Astronomy & Astrophysics.

Citeste si:
Ciupercile halucinogene ar putea fi mai bune decât antidepresivele...
Ciupercile halucinogene ar...

Telescopul LOFAR s-a concentrat pe un câmp larg de pe cerul septentrional, alocându-i un tip de expunere de zece ori mai îndelungat decât acela care i-a permis să furnizez prima sa hartă cosmică, în 2019.

"Acest fapt ne oferă rezultate mult mai fine, ca o fotografie făcută în întuneric, unde, cu cât fotografiezi mai mult timp, cu atât poţi să distingi mai bine lucruri greu de văzut", a precizat Cyril Tasse.

La aproximativ 3 miliarde de ani după Big Bang, "a existat un veritabil foc de artificii", cu "un vârf de formare stelară şi de activitate a găurilor negre" în tinerele galaxii, a explicat specialistul francez.

Cum se formează o galaxie

LOFAR foloseşte metoda observaţiei indirecte, detectând radiaţia cosmică - energia degajată de o galaxie - care este accelerată de către supernove, stele care explodează în timp ce mor.

Citeste si:
Universul surprinde din nou: explozie de proporții observată de...
Universul surprinde din nou:...

"Când o galaxie formează stele, multe alte stele explodează în acelaşi timp, ceea ce accelerează particulele cu energie foarte mare, iar galaxiile încep să strălucească" în acea gamă de unde radio observată de LOFAR, a explicat astronomul francez.

Aceste date ştiinţifice, completate de cele culese prin alte metode de observare a boltei cereşti - optice sau în gamele de raze X şi infraroşii - îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine evoluţia Universului. Ei aşteaptă totodată lansarea unor noi instrumente radio pentru a ajunge şi mai departe înapoi în timp cu activităţile lor de observare ce vizează prima tinereţe a Universului.

Sursa foto: Pixabay
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri