Pandemia COVID-19 şi restricţiile sociale şi economice impuse pentru a o combate au exacerbat discriminarea minorităţii rome în Bulgaria, estimată la circa 10% din populaţia acestei ţări, potrivit concluziilor unui raport al ONG-ului Amnesty International (AI) publicat săptămâna aceasta înaintea Zilei Internaţionale a Romilor, în timp ce cu acest prilej un oficial sârb a admis că discriminarea romilor este una dintre problemele majore ale ţării sale, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

În primul lockdown din martie-aprilie 2020, Bulgaria a pus comunităţi rome întregi sub carantină generalizată şi a restrâns libertatea de circulaţie a populaţiei, împiedicând părăsirea cartierelor, scrie Amnesty International în raport.

Potrivit declaraţiei unui membru al comunităţii rome consemnate în document, restricţiile au fost cauzate în opinia sa de faptul că unele mass-media locale au insinuat că în cartierele rome există focare de COVID-19 pentru că acolo măsurile antiepidemice nu sunt respectate.

Din acest motiv, autorităţile bulgare au folosit drone cu senzori termici pentru a lua temperatura rezidenţilor din cartierele rome şi avioane pentru a dezinfecta din aer aceste zone, mai scrie Amnesty International, care adaugă că la nivel politic Bulgaria cunoaşte în timpul pandemiei o retorică în creştere împotriva romilor.

În acest timp, în Serbia vecină, titulara portofoliului guvernamental pentru Drepturile Omului şi Minorităţi, Gordana Comic, a admis joi, 8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor, că discriminarea acestora este una dintre problemele majore ale ţării sale.

''Este foarte dificil să rupem atomul prejudecăţilor în mintea umană'', a spus ea, criticând ceea ce a numit ''obiceiul'' multora dintre concetăţenii săi de a trata romii ca şi când ar fi inferiori celorlalţi.

''Sărăcia este o problemă majoră a populaţiei rome'', constată la rândul ei Mirjana Lukovic, activistă a ONG-ului ''Praxis''.

De asemenea, Gordana Comic a anunţat că ministerul pe care-l conduce va crea o pagină web unde se vor regăsi ''experienţe personale'' ale romilor şi problemele acestora, ''care vor trebui să fie auzite de fiecare cetăţean al Serbiei''.

Conform datelor oficiale, în Serbia trăiesc circa 150.000 de romi, respectiv circa 2% din populaţia acestei ţări, dar numărul lor real este estimat la aproximativ o jumătate de milion.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri