Un tânăr de culoare a fost împuşcat mortal de poliţie duminică în zona metropolitană a oraşului Minneapolis după ce a fost oprit pentru o încălcare a traficului rutier, informează luni agenţia Reuters.

Incidentul, survenit la circa 15 kilometri de locul unde a fost omorât George Floyd în mai anul trecut, în timpul unei arestări brutale, a fost urmat de proteste violente duminică seara.

O mulţime furioasă formată din câteva sute de oameni s-a adunat în faţa Departamentului de poliţie din Brooklyn Center, iar forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc şi gaz iritant asupra manifestanţilor.

Tânărul împuşcat mortal de poliţie a fost identificat de rude şi de guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, ca fiind Daunte Wright, în vârstă de 20 de ani.

Guvernatorul a asigurat într-o declaraţie că urmăreşte evoluţia tulburărilor din Brooklyn Center, "în timp ce statul nostru deplânge pierderea încă unei vieţi a unui bărbat de culoare, luată de forţele de ordine".

Incidentul s-a produs în condiţiile în care oraşul Minneapolis a fost în ultimele zile scena a noi proteste împotriva brutalităţii poliţiei, în paralel cu procesul fostului poliţist alb Derek Chauvin, acuzat de uciderea lui George Floyd.

Mama lui Daunte Wright a relatat presei că fiul său a sunat-o duminică după-amiaza pentru a-i spune că a fost oprit de poliţie din cauză că avea agăţate odorizante la oglindă, ceea ce este ilegal în Minnesota. "Am auzit o încăierare şi pe poliţişti spunând 'Daunte, nu fugi'", şi-a amintit Katie Wright. Apelul s-a încheiat, iar când mama şi-a sunat din nou fiul a răspuns prietena lui, care i-a spus că este mort, pe scaunul şoferului.

Poliţia din Brooklyn Center a precizat într-un comunicat în care nu dă nume că duminică după-amiaza un bărbat a fost oprit pentru încălcarea regulilor de circulaţie şi poliţiştii au constatat că pe numele lui există un mandat de arestare. Când au încercat să-l reţină, bărbatul a urcat înapoi în maşină şi a fost împuşcat de unul dintre agenţi, după care a mai condus pe o distanţă de câteva blocuri şi a intrat în coliziune cu un alt vehicul, murind la faţa locului, se arată în comunicatul poliţiei.

Biroul de cercetări penale din Minnesota a afirmat că anchetează cele întâmplate, în timp ce filiala din stat a organizaţiei ACLU (American Civil Liberties Union, Uniunea americană pentru libertăţi civile) a cerut lansarea unei anchete independente şi publicarea imediată a tuturor înregistrărilor video ale incidentului. Ofiţerii implicaţi aveau camere asupra lor.

ACLU s-a declarat "profund îngrijorată că poliţiştii par să fi folosit odorizantele agăţate la oglindă ca pretext pentru a opri maşina, ceea ce poliţia face mult prea frecvent, vizând persoane de culoare".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri