Povestea lui Bill Hwang este una destul de lungă și complicată, acesta fiind un imigrant din Coreea de Sud, ajuns în SUA în 1982, provenind dintr-o familie mai mult decât modestă, și care a visat mereu să se îmbogățească.

Ne vom rezuma însă la lucrurile esențiale. Hwang a fost angajatul unor fonduri importante de investiții americane, până în 2001, când și-a deschis propria firmă și a început să investească pe cont propriu, după ce a fost încurajat de fontul angajator. Până în 2008 a rulat foarte mulți bani pentru el și clienții lui, iar compania sa, Tiger Asia Management, s-a descurcat destul de bine până când o investiție nefericită în acțiuni Volkswagen i-a adus colapsul. A atras atenția și asupra un manevre ilicite cu această ocazie, intrând în vizorul arbitrului piețelor de capital american (SEC), Hwang recunoscându-și vinovăția asupra faptelor.

A primit amenzi de 60 de milioane de dolari, dar nu a fost suficient pentru al aduce „în sapă de lemn pe Bill Hwang. După lichidarea fondului de investiții Tiger Asia Management, Hwang a mai rămas cu 200 de milioane de dolari.

A decis să-și deschidă un nou business în domeniu, o firmă de familie, denumită Archegos Capital Management. Deși are origini asiatice și ne-am fi așteptat să fie adeptul unei religii specifice continentului asiatic, Bill Hwang este un creștin foarte credincios, cu apucături filantropice pe alocuri, acțiunile sale de caritate fiind adesea îndreptate către comunitățile de credincioși.

Fiind un om al lui Dumnezeu, Bill Hwang a ales să investească în piețele de capital cu și mai mult curaj, punându-și încrederea în inspirația divină.

”Încerc să investesc urmând numele Domnului și voința Sfântului Duh”, spunea la un moment dat Bill Hwang, despre modul în care investea banii cu atât de mult curaj, potrivit Bloomberg.

De ce este important acest aspect? Ei bine, ai nevoie de o sursă de încredere să investești așa cum a făcut Hwang din 2013 și până în primăvara acestui an. A făcut-o cu foarte mult curaj, asumându-și riscuri investiționale uriașe, mizând pe intervenția divină. Sau cel puțin așa își justifica el curajul nebunesc pe care-l afișa câteodată în deciziile sale investiționale.

Nu au fost descoperite folosirea unor metode de investiții nelegale sau lipsite de etică în activitățile noii firme, Archegos, dar compania a reușit să-și crească portofoliul într-un mod spectaculos, ceea ce a ridicat câteva sprâncene. Concluzia este aceea că Bill a investit riscand și masiv în acțiunile unor companii care s-au dovedit a fi foarte profitabile, precum Amazon, Facebook, Netflix, LinkedIn.

„Companiile mari de tehnologie fac muncă divină ajutând societatea să avanseze”, își explica Hwang investițiile în acțiunile acestor companii. „Dumnezeu iubește Google pentru că oferă oamenilor cele mai bune informații oamenilor”, era o altă explicație al lui, față de implicarea divină în investițiile sale.

Și lucrurile i-a mers bine. Nu știm dacă a fost implicată vreo putere divină, dar averea potențială a lui Bill Hwang ajunsese undeva la circa 30 de miliarde de dolari.

Dar, cel mai probabil, Bill Hwang nu a auzit și de proverbul „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă”, ori nu a vrut să țină cont de el, pentru că nu s-a oprit aici și a continuat să investească într-un mod foarte riscant.

Cel mai probabil, norocul lui s-a schimbat când a ales să schimbe și portofoliul de investiții, trecând de la giganții din tehnologie, „protejați” de simpatia divină, la investiții în zona pieței media și entertainment, mult mai laică.

Astfel, portofoliu companiei Archegos ajunsese să fie dominat de acțiuni la ViacomCBS și Discovery Inc. Pe lângă acestea deținea pachete de acțiuni consistente la companiile chineze precum GSX Techedu, Baidu, Iqiyi și Vipshop.

Cum investea Hwang? Nu vă gândiți că Bill Hwang a făcut banii aceștia mutând investițiile dintr-un portofoliu în altul. Pentru a investi, Hwang se împrumuta la bănci. Acesta cumpăra acțiunile și apoi le trecerea prin tranzacții de timp swap pe numele băncilor. Evident, totul legal și cu acordul băncilor. Astfel că nume precum Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc, Credit Suisse, Wells Fargo sau Credit Suisse au ajuns să devină unii dintre cei mai mari acționari ai ViacomCBS.

De aici vin și problemele, pentru că, după final de 2020 excelent, în care portofoliul Archegos devenise unul foarte valoros, Hwang a continuat să investească în ViacomCBS, care avea propriile sale planuri de investiție în serviciul său de streaming online. La prima vedere nu părea o idee rea, pentru că platformele de streaming online sunt tot mai populare. Avem exemplele Netflix, Amazon Prime, HBO Go și așa mai departe.

Cum s-a produs colapsul Archegos?

Din păcate pentru Bill Hwang și clienții lui, în special Credit Suisse și Nomura Holdings, a venit ziua de 22 martie.

Viacom a anunțat vânzarea unui pachet uriaș de acțiuni, de 3 miliarde de dolari, încercând să profite de triplarea prețul acțiunilor din ultimele patru luni, creșterea fiind stimulată chiar de tranzacțiile realizate de Archegos și clienții săi în acea perioadă.

Viacom a justificat vânzarea pachetului de 3 miliarde de dolari pentru a atrage fondurile necesare de a investi în platforma de streaming online. Piața nu a văzut cu ochi buni această mutare a celor de la Viacom, așa că au început ceilalți investitori să-și vândă acțiunile, ceea ce a rezultat într-o scădere de 9% în ședința de marți, 23 martie.

În ziua următoare, miercuri, 24 martie, acțiunile Viacom s-au depreciat cu 23%.

Joi, brokerii de la Archegos au avut o întâlnire de urgență pentru a decide ce vor face. Era momentul în care se mai puteau salva, dar au decis că nu există motive de panică, exemplu pe care l-a urmat și Credit Suisse, care deținea un pachet foarte mare de acțiuni.

Tot în timpul zilei de joi, cei de la Morgan Stanley, unul dintre clienții Archegos, a decis să-și vândă pachetul său de 5 miliarde dolari într-un mod discret. Tranzacția a dat semnalul și pentru alții, iar vineri dimineață, Goldman Sachs a decis să-și lichideze portofoliul de acțiuni luat prin Archegos, de 6,6 miliarde de dolari, care includea acțiuni de la Baidu, Tencent Music Entertainment Group și Vipshop. A urmat lichidarea unui alt portofoliu de 3,9 miliarde de dolari în acțiuni la ViacomCBS, Discovery, Farfetch, Iqiyi și GSX Techedu.

Când lucrurile s-au așezat, dintre clienții Archegos, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Morgan Stanley și Wells Fargo au scăpat fără pierderi din prăbușirea portofoliului Archegos. Aceste bănci împrumutaseră Archegos cu banii necesari pentru a derula investiții, dar pentru că au simțit că firma lui Hwang nu va mai putea să-și plătească împrumuturile au ales să-și vândă acțiunile luate în contul datoriilor, chiar și cu riscul de a înregistra pierderi. Spre norocul lor, au scăpat tefere.

Din păcate pentru Credite Suisse și Nomura, s-a lăsat cu pierderi masive. 4,7 miliarde de dolari în dreptul băncii elvețiene și 2 miliarde de dolari pentru japonezi. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc a pierdut circa 300 de milioane de dolari din afacerile derulate cu Archegos.

Bill Hwang și-ar fi putut asigura o avere de 20 de miliarde de dolari la începutul lunii martie, dacă își lichida toate pozițiile. Dar nu a făcut-o, așa că a pierdut totul în doar două zile, iar Archegos a trebuit să declare imediat falimentul, compania acumulând împrumuturi uriașe pentru a construi un portofoliu care ajunsese la o valoare impresionantă de 100 de miliarde de dolari.

Câteodată este bine să știi unde să de oprești. Este clar că Bill Hwang a avut parte de un noroc divin să ajungă să conducă o firmă care să administreze un portofoliu atât de mare, dar dorința lui de a risca în continuare l-a costat.

Nici nu s-a ales cu mare lucru, pentru că majoritatea banilor care i-au trecut prin mână i-a dat pentru acțiunile sale de caritate, a ajutat chiar 1.500 de nord-coreeni să scape de regimul de la Phenian și multe altele.

Nu a rămas cu vreun apartament luxos lângă Central Park în inima New York-ului, nici cu vile în California, ori cu vreo colecție de mașini scumpe. Dimpotrivă, Bill Hwang a rămas cu apartamentul său modest din New Jersey și un SUV marca Hyundai.

Poate va apărea un film și despre viața lui Hwang, în genul „Lupul de pe Wall Street”. Ar putea fi un soi de sequel, cu numele „Tigrul de la Wall Street”, ținând cont că a lucrat pentru Tiger Global Management în anii ‘90, iar la începutul anilor 2000 a avut propria firmă care s-a numit Tiger Asia.

Partea pozitivă văzută de investitorii americani din povestea colapsului Archegos este acea că dezastrul companiei nu s-a transmis în toată piața de capital americană, dar spun că dezastrul putea fi evitat, iar Hwang ar mai fi avut ocazia să intre în topul miliardarilor.

Sursa foto: Korea Herald

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri