3 Mai 2021

Simulare NASA: Experții nu ar putea împiedica lovirea Pământului de către un asteroid



Oamenii de știință din întreaga lume au analizat pagubele pe care le-ar produce un asteroid în cazul ciocnirii cu Pământul.

Un grup de experți de la agenții spațiale din SUA și Europa au desfășurat un exercițiu timp de o săptămână, exercițiu condus de NASA, în care au încercat să rezolve următoarea problemă: un asteroid aflat la 35 de milioane de mile se apropie de Pământ și îl poate lovi în mai puțin de 6 luni, scrie businessinsider.com.

Cu fiecare zi care trecea, experții aflau mai multe despre asteroid: mărime, traiectorie sau cât de apropiat va fi impactul. Tema acestora a fost să își folosească cunoștințele tehnologice în încercarea de a opri sau devia cursul rocii din spațiu.

Pe scurt: experții au eșuat. Grupul a ajuns la concluzia că nicio tehnologie de pe Pământ nu ar putea opri impactul cu o astfel de rocă, în decursul a 6 luni. Simularea a rezultat că asteroidul ar putea lovi în estul Europei.

Din cele cunoscute până în prezent, niciun asteroid nu reprezintă o amenințare pentru planeta noastră. Însă există o estimare de două treimi din asteroizii de până la 140 de metri sau mai mari de atât care au rămas încă nedescoperiți. Acesta este și motivul pentru care NASA, alături de alte agenții se pregătesc.

”Aceste exerciții ne ajută să comunicăm mai bine și să ne coordonăm împotriva unui asemenea risc”, a precizat Lindley Johnson, reprezentant al NASA.

6 luni nu ajung pentru pregătirea pentru un impact

Asteroidul fictiv a fost intitulat 2021PDC. În primul scenariu NASA, era descoperit pe 19 aprilie, ceea ce însemna că ar fi lovit planeta, în proporție de 5%, pe 20 octombrie, la 6 luni de la interceptare.

Dar ziua 2 a exercițiului a scos în față ziua de 2 mai, când asteroidul ar fi lovit Europa sau Africa de Nord. În acest sens, oamenii de știință au gândit diferite planuri prin care să distrugă sau să devieze asteroidul.

Dar și-au dat seama că în așa puțin timp nici măcar nu ar putea lansa ceva care să devieze amenințarea. Au încercat chiar cu explozibil, însă nu au reușit.

Ziua 3 a exercițiului a avansat data de 30 iunie, când viitorul Pământului arăta mai negru ca niciodată. Traiectoria 2021PDC indica lovirea Europei de Est. În ziua 4 a simulării, care ducea scenariul cu o săptămână înainte de impactul major, asteroidul ar fi lovit granița dintre Germania, Cehia și Austria în proporție de 99%.

Explozia ar fi generat energia unei bombe nucleare.

Singura soluție viabilă pe care experții au găsit-o a fost evacuarea zonelor afectate la timp.

Nu toți asteroizii apar pe radar

Este estimat că, în realitate, experții ar putea intercepta un asteroid ca cel din simulare în mai mult de 6 luni. Dar radarele de care aceștia dispun devin insuficiente. Orice rocă spațială cu o orbită care o ia la mai puțin de 125 de milioane de mile de soare este considerată NEO, adică obiecte spațiale din apropierea Pământului.

Dar, potrivit unei declarații NASA din iulie 2020, doar o treime din multitudinea de asteriozi care ar putea reprezenta o amenințare pentru planeta noastră a fost identificată până în prezent.

Bineînțeles, umanitatea speră ca dezastrul din urmă cu 65 de milioane de ani, când au dispărut dinozaurii, să nu se mai repete. Însă adevărul este că sunt alte milioane de amenințări din spațiu la adresa Pământului.



Citeste si