Roman Protasevici este un jurnalist disident exilat, în vârstă de 26 de ani, a cărui influență l-a atras pe liderul autoritar de la Minsk – președintele Aleksandr Lukașenko – într-un joc cu focul, ce a însemnat deturnarea cu un avion militar a zborului din Minsk, decizie care a înfuriat guvernele occidentale.

Oricât de cinematografic ar părea acest scenariu, un avion de vânătoare MiG-29 a interceptat în urmă cu o zi o cursă comercială cu care călătorea, alături de 170 alți pasageri, Roman Protasevici, care a fost arestat la capătul operațiunii de oprire a zborului, a scris The New York Times.

Roman Protasevici se afla într-un avion comercial care pornise din Atena și care se îndrepta spre Vilnius, capitala Lituaniei, în momentul în care interceptorul forțelor aeriene bieloruse a somat piloții să-și schimbe cursa către Minsk, capitala Belarusului, unde bine-cunoscutul personaj sedițios a fost luat în primire de autoritățile locale.

În război cu autoritățile Belarusului încă din adolescență

Disidentul este con-fondatorul și fost editor al canalului NEXTA, de pe platforma social media Telegram, devenită populară pentru distribuirea de informații și organizarea de demonstrații anti-Lukașenko, președintele Belarusului încă de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică, în 1991, o performanță pe care nici măcar Vladimir Puțin n-a atins-o.

Retail jobs

Protasevici și-a părăsit țara în 2019, temându-se că va fi arestat, însă a continuat să deranjeze regimul lui Lukașenco din autoexilul din Lituania atât de mult, încât a fost acuzat, în noiembrie 2020, pentru instigare la dezordine publică și la ură socială.

Roman Protasevici a devenit disident încă din copilărie și a început prin a atrage atenția asupra acțiunii forțelor de ordine din Belarus. El a fost exmatriculat de la o școală prestigioasă pentru că a participat la un protest din anul 2011 și a fost, mai târziu, exclus din programul de Jurnalism al Universității de Stat din Minsk.

Au invocat o alertă cu bombă

Autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.

„Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri”, a spus un pasager lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici însoţitoarea lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.

Citeste si:
Pasagerii din cursa aeriană Bologna-Iași au rămas fără bagaje
Pasagerii din cursa aeriană...

Sursa foto: Miro Wlachovsky/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri F