26 Mai 2021

Neînțelegeri între UE și Elveția: Elvețienii nu mai vor să negocieze în privința relațiilor cu blocul european



Elveția a transmis că oprește negocierile privind un acord-cadru pentru participarea la piaţa internă a Uniunii Europene, o decizie pe care Comisia Europeană o consideră a fi regretabilă.

Preşedintele Elveţiei, Guy Parmelin, a anunțat, așadar, după șapte ani, că țara se retrage de la negocieri.

Consiliul Federal elveţian a decis că negocierile cu Uniunea Europeană în trei domenii nu au generat soluţiile necesare. Consiliul Federal elveţian a decis oprirea negocierilor.

Guy Parmelin, președintele Elveției

Negocierile se referă în principal la omogenizarea cadrului juridic pentru participarea Elveţiei la piaţa internă a Uniunii Europene şi la instituirea unui mecanism de soluţionare a disensiunilor. Retragerea de la aceste negocieri riscă să pericliteze relația dintre UE și statul elvețian. Comisia Europeană și-a exprimat regretul cu privire la această hotărâre care a venit de la Berna.

„Luăm act cu regret de hotărârea unilaterală a Consiliului Federal elveţian de a pune capăt negocierilor privind acordul-cadru UE-Elveţia. Acest acord urma să fie baza pentru consolidarea şi modernizarea relaţiilor noastre”, a arătat Comisia Europeană, potrivit Digi24.

Anunţul survine după un summit desfăşurat la Bruxelles la 23 aprilie între Guy Parmelin şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care părţile nu au reuşit să-şi apropie poziţiile în problemele litigioase (salarii, libera circulaţie a persoanelor, ajutoare publice).

Acest acord instituţional ar fi 'adus o schimbare fundamentală în relaţiile dintre Elveţia şi UE', care ar fi necesitat 'un compromis important' în Elveţia, a explicat ministrul de externe Ignazio Cassis, în aceeaşi conferinţă de presă, notează Agerpres.



Citeste si